Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en flames

Els veïns de Barcelona es pronuncien sobre els aldarulls: «És urgent»

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona valora els incidents en les manifestacions proHasel dels últims dies a la capital catalana

Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en flames
Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona en flames en la manifestació proHasel de dissabte passat   | Europa Press

Els aldarulls en les manifestacions de les últimes setmanes per reclamar la llibertat del cantant de rap Pablo Hasel continuen portant cua. Sense anar més lluny, aquest dimecres es feia públic que el jutjat d'instrucció 17 de Barcelona ha decretat presó provisional sense fiança per a vuit persones detingudes en les mobilitzacions del passat dissabte. 

En les darreres hores, diversos sectors han valorat o opinat sobre els aldarulls en les protestes de les últimes setmanes a la capital catalana. Des de polítics fins a empresaris, més o menys tothom hi ha anat dient la seva. Els últims de fer-ho han estat els veïns de la ciutat.

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) consideren «urgent» redreçar el clima «d'injustícia social» que, al seu parer, hi ha al darrere dels aldarulls de les darreres setmanes a la ciutat comptal. En aquest sentit, la plataforma veïnal opina que la denúncia dels actes violents, de la destrucció de béns públics o de «comportaments que posen en perill vides humanes» és «necessària». Per aquest motiu demana un «compromís cívic» per generar un marc social on el diàleg democràtic «prevalgui per sobre d'actituds intolerants».

Tot i això, també han volgut remarcar que aquesta denúncia «no pot servir d'excusa» per amagar «abusos de poder» o «vulneracions de drets». La FAVB subratlla que la llibertat d'expressió i el dret a manifestació són drets fonamentals que «han costat molt d'assolir» i que les institucions i la societat tenen «l'obligació de protegir». A més, també opina que sentències judicials, «pressions» dels poders econòmics i «dinàmiques polítiques» han contribuït a una situació «cada cop més perillosa» per a les llibertats i la convivència.

Pablo Hasel

Centrant-nos més en el cas de Hasel, la FAVB afirma que «estar d'acord o no» amb el contingut de determinades expressions artístiques «no justifica un tractament punitiu que en els darrers temps està proliferant». Aquest comportament, reflexiona la plataforma, té l'efecte de «convertir en màrtirs» persones que d'altra forma «passarien desapercebudes» i «contrasta amb la tolerància institucional davant els que cada dia prediquen l'odi, la xenofòbia i el racisme».

De la mateixa manera, també posa de manifest que qui organitza una acció «ha de ser responsable» de preveure imprevistos i «anticipar-se per evitar manipulacions oportunistes que acabin distorsionant la motivació principal de la mobilització». 

En tot cas, l'entitat també reflexiona que «s'està covant un clima d'insatisfacció i injustícia social que pot generar moltes respostes viscerals i irracionals». És per això que alerta que «redreçar una situació que garanteixi condicions de vida bàsiques per a tothom no és tan sols una obligació social i política, és una qüestió urgent».