Runa acumulada al solar de l'antiga planta de Cosbapsa, al Mas Borràs.

Veïns de Mas Borràs, al Vendrell, demanen que es netegi i es tapiï el solar de l'antiga Cosbapsa

L'espai s'ha convertit en un abocador totalment descontrolat

L'Associació de Veïns de Mas Borràs, al Vendrell, ha mostrat el seu enuig per la situació en què es troba el solar on hi havia l'antiga planta de residus de Cosbapsa. Des de fa anys, aquest gran espai que està en desús s'ha convertit en un abocador que creix de manera descontrolada, tal com va recollir aquest mitjà fa uns mesos. «La situació és insostenible, una destrossa constant al medi ambient», ha lamentat a BaixPenedesDiari el president de l'associació de veïns, Santiago Simón.

Els veïns estan farts d'una situació que es troba enquistada des de fa anys. El solar està al costat del camí d'accés a la urbanització, amb el qual els veïns tenen molt a prop l'abocador, i el veuen cada cop que marxen o tornen al seu nucli. Des de fa temps demanen que l'Ajuntament del Vendrell «netegi i tapiï les entrades al recinte», per així evitar que «hi segueixin venint camions carregats de deixalles que les aboquen al solar». A l'espai s'hi amunteguen tota mena de residus, des de neveres i roba, fins a runa d'obra o restes de poda. Recentment, l'associació de veïns ha rebut el suport de l'AVP, la candidatura de les Platges del Vendrell.

Sense resposta de la propietat

Els veïns lamenten que la resposta del consistori no ha variat des de fa temps. Tal com ja van explicar fonts oficials de l'Ajuntament a aquest diari, des del 2013 s'han fet requeriments a la propietat perquè prengui les mesures necessàries per evitar aquesta situació. Tot i que aquell mateix 2013 sí que es va netejar el solar i es va posar una porta de ferro, aquesta va desaparèixer poc després, i la runa es va començar a acumular de nou. Després, la propietat ja no ha respost als requeriments del consistori.

La policia municipal va constatar el febrer del 2018 que el solar s'havia convertit en un «abocador descontrolat». Com que no s'ha rebut cap resposta dels propietaris, l'Ajuntament ha iniciat els procediments per trobar-los per la via fiscal, a través del departament de Gestió Tributària, i han facilitat els expedients al departament jurídic per fer una petició d'actuació als jutjats.

El gran incendi de principis del 2012

La planta de Cosbapsa va estar funcionant entre els anys 2010 i 2012, fins que es va produir un gran incendi que va durar tres setmanes a principis del 2012 i que va cremar prop de 4.000 tones de brossa. Això va treure a la llum la situació irregular de la planta, que emmagatzemava 80 vegades més de les tones permeses. Per això, el consistori li va suspendre la llicència. Una de les preocupacions actuals dels veïns és que es torni a produir un incendi com el de l'any 2012.