Maqueta Espai BArça

Els veïns s'oposen al projecte de l'Espai Barça

Les associacions de la zona han optat per la via judicial per aturar les modificacions urbanístiques

Encara que fa temps que es va presentar el projecte de l'Espai Barça, no hi ha gaires moviments que indiquin la posada en marxa de les obres. En principi, aquest mes hauria hagut de començar-se a construir, però la realitat és que el projecte té dos frens importants: el finançament i la posició contrària dels veïns.

La construcció de l'Espai Barça suposaria una modificació urbanística d'alguns carrers

Pel que fa a la liquiditat, el club està patint certs problemes per afrontar uns costos de 639 milions d'euros i ha acudit a dos fons d'inversió. Però l'obstacle més dur de l'Espai Barça no és el finançament, que tard o d'hora obtindran, sinó la reacció dels veïns de la zona.

A banda de la construcció d'un nou Palau Blaugrana, l'estadi Johan Cruyff i la renovació del Camp Nou,  el projecte implica la remodelació de l'entorn del barri de Les Corts. Es tracta d'una modificació dels carrers i avingudes propers a l'estadi per un valor d'uns 34 milions d'euros, que assumirà el club.

Els veïns han presentat un contenciós administratiu per frenar el projecte

Per això, fins a set agrupacions de la zona s'han oposat a l'Espai Barça i han presentat un contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Entre les associacions hi ha l'Associació de Veïns de Les Corts, Avinguda Xile, Camp Nou, el Racó de Les Corts, Sant Ramon Nonat, Zona Universitària i el Banc Solidari.

Maqueta Espai BArça
La maqueta de l'Espai Barça presenta les modificacions urbanístiques | ACN

 

L'Ajuntament de la ciutat defensa el projecte emparant-se en el fet que aportarà zones verdes i carrils bici al barri, però els veïns consideren que els edificis que s'hi instal·lin haurien d'estar destinats a fins esportius i no comercials. De fet, el pla preveu la construcció d'un hotel i d'oficines en zones per a equipaments esportius, fet que contradiu la Llei d'Urbanisme i fa que els veïns tinguin l'esperança que el TSJC els doni la raó.

Els veïns asseguren que les remodelacions urbanístiques afectarien negativament al trànsit, a les zones d'aparcament i a les parades dels autobusos, de manera que els nivells de contaminació serien superiors als actuals.

Les Associacions critiquen la posició de l'Ajuntament

Les Associacions que s'oposen a la construcció de l'Espai Barça asseguren que, encara que s'hagin fet reunions de participació, no s'ha escoltat als veïns ni s'ha tingut en compte el comerç local. El president de l'Associació de Veïns de Zona Universitària, Josep Guillumet, explica que «vam proposar un projecte de modificació que era molt positiu pel barri i pel club amb què es guanyava espai i terreny, però no ens van fer cas».

BArtomeu Colau
Ada Colau i Josep Maria Bartomeu en la presentació de l'Espai Barça | ACN

 

L'únic partit del consistori que els ha mostrat suport real és la CUP que, fins i tot, ha interposat una al·legació, junt amb la dels veïns, en contra les decisions del club i de l'Ajuntament. El regidor de la CUP de Les Corts, Marc Faustino, afirma que «en les vuit sessions participatives que s'han fet en quatre anys no s'ha vist la intervenció de l'Ajuntament perquè tot ha estat molt dirigit pel Barça».

A través de la via judicial, el que busquen és «guanyar el judici i que el Barça no pugui tirar endavant el projecte, per així començar de zero i anar a un ple amb una reforma avalada pels veïns», assegura el regidor.

 

També et pot interessar...