Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Concentració contra l'ocupació il·legal a Cambrils

Els veïns de Vilafortuny, en peu de guerra contra l'ocupació il·legal

Mig centenar de veïns es concentren davant d'una casa ocupada a l'urbanització Mas d'en Bosch. La cassolada serà diària, afirmen, mentre el propietari no pugui tornar a entrar al seu domicili

La pau del barri residencial de Mas d'en Bosch de Vilafortuny (Cambrils) s'ha vist pertorbada aquest vespre per una sorollosa cassolada que tenia com a objectiu protestar contra l'ocupació il·legal d'una casa del carrer Serra de Llaberia. La concentració, convocada per Facebook a les nou, ha aplegat davant de l'immoble més de cinquanta veïns equipats amb paelles i estris de cuina.

Durant mitja hora de tensió i intensitat, els manifestants han cridat consignes i han escridassat els ocupes, amb la presència de sis dotacions dels Mossos d'Esquadra, inclosa una unitat d'intervenció especial.

Però els ocupes no eren dins. Deu minuts abans de les nou han arribat a la casa una dona d'uns cinquanta anys i el seu fill presumiblement menor d'edat amb un gos, que s'han tancat dins i han passat una cadena per la porta per evitar la irrupció dels concentrats o de la policia. Enmig de la cridòria, han accedit a treure la cadena per deixar entrar un agent dels Mossos, que hauria demanat a la intrusa que no encengués més els ànims.

Tot i això, tant la mare com el fill han mostrat una actitud provocadora, picant també amb cassoles des de dins, ruixant amb aigua els manifestants o, fins i tot, sortint de la casa per enfrontar-se al propietari, José María Calderón, que liderava el grup de veïns. L'okupa ha sortit i l'ha escopit a ell a la seva acompanyant, que s'han desplaçat immediatament al CAP per denunciar l'agressió i demanar la corresponent prova PCR per prevenir un hipotètic contagi de Covid-19.

Concentració contra l'ocupació il·legal a Cambrils
Els Mossos protegeixen la casa i la separen dels concentrats. | MqB
 

Segons Calderón, amb qui hem pogut parlar, la casa ja havia estat ocupada en ocasions anteriors (amb plantació clandestina de marihuana inclosa) i forma part d'una mena de circuit d'immobles ocupats per tot Cambrils per la mateixa família. Davant de la pèrdua per execució hipotecària del seu habitatge habitual, Calderón va decidir traslladar-se a la casa de Serra de Llaberia, acordant la sortida dels anteriors ocupants.

Però quan anava a instal·lar-se, el dia 2 de setembre, es va trobar els nous okupes a la piscina, que li haurien demanat diners per abandonar la casa. Al no cedir al xantatge, Calderón va procedir a denunciar-ho als Mossos que, com és sabut, no poden fer res en aquests casos. 

Concentració contra l'ocupació il·legal a Cambrils
El propietari de la casa grava la conversa de l'ocupant i la policia. | MqB

«Ni viuen aquí. Per ells és un botí. Van col·leccionant pisos i cases i n'intenten treure rendiment. És com un negoci. Ara estan intentant entrar a la casa del costat, també buida. A la meva ja han canviat tots els panys».

Durant la concentració, la policia s'ha limitat a tallar el carrer i protegir la façana de la casa i els ocupants, per evitar mals majors. Els manifestants —alguns visiblement nerviosos i irats contra la senyora okupa— s'han dissolt a les 21:30 i han convocat una altra cassolada per demà, amb la intenció de repetir-ho cada dia fins que es desallotgi la casa.