Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una pancarta en contra dels macroprojectes solars i eòlics. Al fons, el bosc cremat

Els veïns de la zona cremada a la Conca i l'Anoia: «Ja en tenim prou amb una desgràcia»

Han aprofitat la visita del president Aragonès per traslladar-li les seves preocupacions

Mig centenar de veïns de la zona cremada per l'incendi de l'Anoia i la Conca de Barberà s'han fet sentir aquest dijous. Aprofitant la visita del president del Govern, Pere Aragonès, han mostrat la seva disconformitat contra la massificació de macroprojectes solars i eòlics  a la zona. 

Amb la presència del president li han traslladat les seves preocupacions i reclamar una moratòria del decret. «Ja se'ns ha cremat tota aquesta serra i ara ens volen omplir l'altra banda de plaques i molins. Ja en tenim prou amb una desgràcia», ha lamentat Rita Baliu, veïna de Bellprat.

Després d'escoltar-los, Aragonès ha dit que cal la corresponsabilitat de tots els ciutadans. «No pot recaure tot al territori. Les grans zones urbanes també han d'apostar per la generació d'energia», ha subratllat.

Més de 100 molins projectats

A l'Anoia  hi ha instal·lats 105 molins eòlics i 135 més de projectats, la majoria a la serra de Rubió i Pujalt. A més, si tiren endavant tots els macroprojectes solars que hi ha sobre la taula, s'ocuparan 1.000 hectàrees de conreus amb plaques.

Aquesta massificació preocupa els veïns de la zona. «Hem vingut a mostrar el nostre descontentament. Ens destrossen el territori amb l'excusa de l'energia verda, quan només s'enriqueixen multinacionals de fora», ha lamentat Jordi Saumell, membre de la plataforma 'Salvem Maçana i Serra Morena'.

Aragonès  ha explicat que la modificació del decret ha de servir per evitar les massificacions  i, en aquest sentit, ha assegurat que el pes de la transició energètica no pot recaure només al territori.

«Les grans zones urbanes també hi han d'apostar», ha afegit el president. Així, s'ha mostrat partidari d'aprofitar altres zones com marges d'autopistes o polígons industrials.