Cada Diumenge de Rams, l’Església Catòlica commemora d’una manera simbòlica l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Ho fa amb la benedicció de les palmes, els palmons, els rams de llorer i d’olivera i, tradicionalment, la celebració obre d’una manera oficial les funcions litúrgiques i les manifestacions de pietat popular que aquests dies són habituals en molts dels carrers i esglésies de casa nostra.
La Setmana Santa d’enguany serà, malauradament, del tot inusual i trista. Els espais restaran buits i sense gent, a causa de la suspensió de totes les activitats habituals com a mesura de contenció de la pandèmia del coronavirus. Per la seva part, tampoc hi haurà els típics mercats de Rams i els padrins no podran comprar les palmes i els palmons als seus fillols.
En aquest escenari, els comerços i les empreses productores especialitzades del sector han quedat en una posició molt compromesa. Han treballat en els darrers mesos a ple rendiment per a tindre a punt l’estoc de palmes i palmons per a la campanya d’enguany. A les portes de l’inici de les vendes, però, les previsions han trencat tots els pronòstics i s’augura una caiguda lliure del sector.
Comandes a un any vista
El cas de la Cistelleria Maduell de Reus exemplifica la tònica actual del petit comerç en aquest àmbit. Ells funcionen de manera que, d'un any per l'altre, ja comencen a preparar les previsions, i els arriben les peces entre un mes i tres setmanes abans del Diumenge de Rams. Enguany, però, l'empresa distribuïdora els va dir que, veient que aleshores ja s'estaven anul·lant actes previs de Setmana Santa, no farien les comandes. De fet, si no hagués sigut així, «molt probablement hauria sigut la botiga qui hi hagués renunciat al producte pel mateix motiu», expliquen els propietaris a TarragonaDigital.
De moment, no tenen quantificat quin impacte suposarà per a l’empresa la suspensió del Diumenge de Rams. Des de la cistelleria reusenca apunten, però, que poden vendre unes 400 peces cada any. Confirmen que la campanya de Setmana Santa és «un ingrés molt important» que enguany no tindran, i que amb la botiga tancada, hauran de seguir pagant totes les despeses, com els autònoms, els IRPF, l'IVA...
Venda de palmes beneïdes online
Palmes Viaplana, a la Vilella Baixa, és una empresa familiar que es troba a l’altra banda del procés i que des de fa 150 anys es dedica a la producció de palmes i palmons d’una forma artesanal. Joan Vaqué, la quarta generació que regenta el negoci, assegura que el panorama actual és catastròfic, ja que han treballat molts mesos per cobrir la demanda del Diumenge de Rams però les comandes que tenien compromeses s’han cancel·lat a darrera hora.
Per tal de poder salvar l’any i donar sortida a l’estoc de gairebé 150.000 unitats, el palmer ha engegat una iniciativa que consisteix posar a la venda les palmes i els palmons a través de la pàgina web de l’empresa. Alhora, aquests productes tenen un valor afegit, ja que han estat beneits pel capellà del poble davant de la impossibilitat que les famílies vagin a l’església aquest proper diumenge.
Segon objectiu: salvar la tradició
En aquesta proposta hi ha una altra intencionalitat clara: recuperar la tradició de penjar els palmons i les palmes als balcons de les cases com un element més de la cultura popular del territori. En aquest sentit, diu el costum que la padrina ha de regalar a la seva fillola una palma, ben bonica i elaborada, i si és un noi, un palmó, com més alt millor.
Després de la benedicció, la peça s’ha de penjar al balcó principal de la llar o a l’entrada i deixar-li tot l’any, ja que d’aquesta manera dona protecció a la família i porta bona sort. Enguany, doncs, no pot faltar cap palmó beneït a casa nostra. Tota mesura és bona per foragitar els mals esperits i les plagues, i ho necessitem més que mai.