Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Botiga Coets Jormicoy

Les vendes de coets per Sant Joan es mantenen, a l'espera dels dies més forts

L'any passat va ser la primera festa després del confinament | El sector confia tornar a mantenir un bon nivell de vendes

Les pirotècnies i les botigues de coets confien en una campanya de Sant Joan prou bona. Són conscients de la situació general, de crisi econòmica i contenció de les despeses familiars. Tot i això, apunten que precisament per com han anat els últims mesos, la població té ganes de distreure's i trobar-se amb la família o els amics.

En el cas dels coets, les vendes se centren molt els darrers dies, però durant aquest mes de juny els ha servit per fer alguna previsió. En general han registrat un volum de vendes entre «una mica fluixet» i «similar al de l'any passat». Una forquilla que preveuen que augmenti entre dilluns i dimecres.

L'any passat, Sant Joan va ser la primera festa després del confinament. El sector de la pirotècnia va registrar un bon volum de vendes. «Es va notar positivament, la gent tenia moltes ganes de celebrar i sortir al carrer», recorda Cori Domènech, copropietària de Coets Jormicoy, al carrer Jònic.

«No va anar tan malament com la previsió que hi havia», aclareix. En una línia similar ho van viure a la carretera de Castellvell. «Va anar bastant bé, no com el 2019, però gairebé», recorda Francesc Gual, encarregat de la botiga Pim Pam Pum. Aquest 2020, en el seu cas, han notat un lleuger augment.

Els últims dies solen registrar bona part de les vendes de coets

Alguns comparen la situació del 2020 amb l'actual. Llavors era la primera festa després de confinament, i enguany és la primera amb un cert relaxament en les restriccions. Apunten, això sí, que en general són més estrictes que les que hi havia l'any passat per aquestes dates.

Per contra també posen d'exemple anuncis com el de no haver de portar mascareta a l'aire lliure a partir de la setmana vinent. Tot i que per Sant Joan encara serà obligatori, en algunes de les botigues apunten que la sensació general és la d'estar retornant, de nou, a la normalitat.

Econòmicament compten que entre demà dilluns i dimecres es vengui bona part de la pirotècnia. Encara que la caixa, ara mateix, no registri els volums de venda previs a la pandèmia, els últims dies són els més forts.

«És com per Setmana Santa amb les mones, que se centra en tres dies», compara Cori Domènech, copropietària de Coets Jormicoy, al carrer Jònic de Reus. «Nosaltres obrim de dilluns a diumenge des de l'1 de juny, i dilluns, dimarts i dimecres seran forts», augura.

Els bàsics es mantenen en un sector amb públic fidel

Amb més de 140 referències a la botiga, Cori Domènech assegura que els bàsics no desapareixen. Els coets voladors, les bateries, els trons o les palmeres lluminoses segueixen tenint un públic fidel. Sí que és cert que les marques actualitzen alguns dels coets, o treuen alguna novetat cada any, però la base es manté estable.

El canvi que sí que s'ha notat al llarg dels anys és el de l'augment de la seguretat. «Els petards són més segurs que abans, tots són de metxa lenta», posa d'exemple. Models amb metxes ràpides han desaparegut de les estanteries. Pel que fa a la clientela, és un sector amb força fidelitat.

«Les persones a qui els agrada la pirotècnia gasten sempre», resumeix. «Un any gastaran deu i l'altre 50, però a qui li agrada, en compra», afegeix. Tot i que la clientela habitual del sector pirotècnic és fidel, la crisi de l'any 2008 va marcar un punt d'inflexió.

Per una banda es va reduir el pressupost que les famílies destinen a la pirotècnia de Sant Joan. Per l'altra, es va deixar d'anar a comprar sense una idea clara de quins coets s'enduran a casa o, almenys, dels diners que hi invertiran.