Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Vendrell veta el Ball de Diables de l'Arboç per «prohibir la presència de dones»

L'Ajuntament ho fa extensiu als grups de cultura popular que discriminin per raó de sexe o ètnia
Ball de Diables de L'Arboç
El Ball de Diables de L'Arboç | Cedida

 

L'Ajuntament del Vendrell ha aprovat al ple d'aquest dimarts una moció del grup municipal de Som Poble en la qual s'acorda la prohibició que el Ball de Diables de l'Arboç actuï al municipi per la seva «prohibició d'entrada de les dones al ball». La moció especifica que ni el Ball de Diables de l'Arboç ni cap altre grup de cultura popular «que discrimini per raó de sexe, gènere, ètnia o condició a l’hora de poder participar en aquests», seran contractats per part de l’Ajuntament del Vendrell, «ni seran convidat a cap tipus d’acte al municipi, i no se’ls donaran els permisos necessaris en cas que ho faci una altra entitat».

La moció també suposa l'adhesió del consistori al manifest del col·lectiu La Ruda, que fa uns mesos va denunciar que el Ball de Diables de l'Arboç no deixa participar a les dones. La moció de Som Poble va rebre el suport dels grups municipals de Sí Se Puede, ERC, PxC i C's, a més de Som Poble, i el vot en contra del PP. L'equip de govern es va abstenir, en considerar que no s'havien d'immiscir en el que faci una entitat d'un altre municipi.

Debat crispat al ple

El punt va ser motiu d'un debat crispat, amb els grups de Som Poble, PxC i Sí Se Puede lamentant l'actitud de partits com el PP o del govern, a qui van acusar de falta de valentia. Tot i que els estatuts del Ball de Diables de l'Arboç no especifiquen que es prohibeixi l'entrada de dones, els grups que van votar a favor de vetar el ball van apuntar que aquest fet «és de domini públic» dins l'àmbit de la cultura popular. 

Des del govern, la regidora de Cultura, Eva Serramià, va apuntar que assumptes com aquest s'haurien de dirimir en altres espais, com ara la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals, recordant que aquesta entitat no s'ha pronunciat en cap moment sobre aquest assumpte. Des del PP, per la seva banda, van fer una crida a «respectar les tradicions». Fa uns mesos, l'Ajuntament de l'Arboç va rebutjar una moció de la CUP que demanava que es retirés la subvenció al Ball de Diables.