Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Vendrell i el Barça s'uneixen per educar joves vulnerables a través de l'esport

El projecte FutbolNet arriba a la ciutat amb l'objectiu de fomentar valors positius als joves amb vulnerabilitat social

Joves del Vendrell prenent part al programa FutbolNet.
Joves del Vendrell prenent part al programa FutbolNet. | Ajuntament del Vendrell

 

El Vendrell és una de les quatre ciutats tarragonines que aquest curs 2018-2019 està aplicant el projecte FutbolNet, que impulsa la Fundació Futbol Club Barcelona a un total de 21 localitats. El FutbolNet vol educar els joves amb vulnerabilitat social a través dels elements positius que es deriven de la pràctica de l'esport. Per això hi ha una coordinació amb els Serveis Socials de l'Ajuntament, que són els que deriven aquests joves. El programa va començar el passat 8 d'octubre al Vendrell i durarà fins al 31 de maig.

«Són joves que formen part de famílies vulnerables, que tenen les tardes desocupades perquè no fan o no poden fer extraescolars, i així tenen una oportunitat de prendre part en una activitat inclusiva, alhora que fan esport», ha explicat el regidor de Serveis Social, Rafel Gosálvez. Al Vendrell són 23 els joves que han estat seleccionats per fer el programa, tot i que encara se'n poden anar sumant, ja que hi ha places fins a les 40 persones. «Parlem amb les famílies que tenen joves susceptibles de prendre-hi part i després en fem la selecció i un seguiment», afegeix Ester Poch, coordinadora dels Serveis Socials del Vendrell.

23 participants al Vendrell

De moment els 23 participants al Vendrell són nois, raó per la qual s'ha fet una crida a les noies a sumar-se a la iniciativa. Alguns d'ells presenten problemes derivats de l'absentisme escolar, i a FutbolNet es vol que desenvolupin aspectes com l'esforç, el respecte, el treball en equip, la humilitat i l'ambició.  «No es promou la competitivitat, sinó la cooperació, i busquem un intercanvi de coneixements entre tots ells, al mateix temps que es fan amistats a través de l'esport», explica Esther Pérez, que coordina el projecte al Vendrell.

Els joves i els educadors del Barça es troben dues vegades a la setmana, els dimarts i els dijous a la tarda, a l'Escola Teresina Martorell. Núria Callarisa, coordinadora del programa FutbolNet, remarca que es demana als joves «compromís, si en algun moment volen deixar de venir, no hi ha problema, però treballem perquè donin la cara i ho expliquin, no que simplement desapareguin».

Els joves es troben dos cops per setmana a l'escola Teresina Martorell.
Els joves es troben dos cops per setmana a l'escola Teresina Martorell. | Ajuntament del Vendrell

 

Integrar els MENA

Des de l'Ajuntament i el FC Barcelona es vol obrir l'activitat a tota la població, i es faran visites als instituts perquè tothom qui s'hi vulgui sumar, ho faci. Durant aquest any, el programa és finançat per la Diputació de Tarragona, que és l'ens que tria les quatre localitats que acullen el projecte cada any. Després, si el consistori vol mantenir l'activitat, ho pot fer, però ja finançant-la en part. El projecte s'obrirà el gener del 2019 als menors estrangers no acompanyats (MENA) que han arribat recentment al país.