Ni la pandèmia del coronavirus ha pogut aturar la celebració dels actes de la Capital de la Cultura Catalana que aquest 2020 ha ostentat el Vendrell. Tot i que la situació viscuda al llarg de l'any ha obligat a replantejar la celebració, aquesta ha anat esquivant els problemes fins a arribar al final, amb l'acte de cloenda que es farà aquest dissabte 19 de desembre, a les 17.30 hores, a l'Auditori del Tívoli.
Serà un acte en petit comitè que servirà per passar el testimoni a Tortosa, que serà la capital cultural el 2021, i també per inaugurar al Centre Cívic l'Estació una adaptació de l'exposició 'El Vendrell, l'època daurada', que durant l'estiu es va poder visitar al Palau Robert de Barcelona. «En aquella ocasió va servir perquè 12.000 persones de fora coneguessin els principals actius i personatges culturals del Vendrell, i ara portem la mostra aquí perquè la gaudeixin els vendrellencs», ha explicat l'alcalde, Kenneth Martínez.
Junts per primer cop en una mostra
La mostra s'organitza al voltant de quatre personatges claus de la cultura vendrellenca, Àngel Guimerà, Pau Casals, Apel·les Fenosa i Andreu Nin. Tots tenen el seu espai en una mostra que, tal com afirma Josep Miquel Garcia, que és el comissari, «els reuneix per primera vegada en una exposició». «Ens trobem que mai s'havia fet una síntesi clara i acotada de la dimensió cultural i universal d'aquests quatre personatges», afegeix Garcia, una mancança que se soluciona amb aquesta mostra.
El comissari de la mostra detalla que Casals, Guimerà, Fenosa i Nin van ser protagonistes «d'una època daurada que aglutina diverses generacions, i de la qual ara ens en queda el seu patrimoni, amb les respectives cases que han esdevingut museus», Per això, l'exposició comença amb un recorregut per aquests espais patrimonials.
Per altra banda, l'exposició també serveix per reconèixer la importància d'Andreu Nin «com a agent cultural, ja que va ser un promotor molt destacat a escala internacional», ha afegit Ernest Benito, que s'ha encarregat de la part dedicada al que fou fundador del POUM. Benito ha remarcat que el Vendrell té pendent «patrimonialitzar» el llegat d'Andreu Nin, trobant «un espai» on es pugui recordar la seva figura. L'exposició es podrà veure fins al mes de maig del 2021 i és d'accés lliure.