Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Vendrell recorre els espais de la ciutat vinculats a les germanes carmelites

És un dels actes per recordar els 150 anys de l'arribada de l'ordre al Vendrell

Els assistents a les rutes carmelitanes del Vendrell.
Els assistents a les rutes carmelitanes del Vendrell. | Arxiu Comarcal del Baix Penedès

 

El Vendrell ja es troba de ple en els actes de commemoració dels 150 anys de l'arribada de l'ordre carmelita a la ciutat, entre el 1868 i el 1869. Després d'una missa que es va fer el dia 7 de novembre dedicada al pare Francesc Palau, fundador de l'ordre, un dels actes més destacats ha tingut lloc aquest cap de setmana, amb els dos itineraris carmelitans que s'han fet per aquells espais de la ciutat vinculats a la presència de les germanes i els germans carmelites.

Els itineraris, que han estat un èxit de participació, eren organitzats pel col·legi Sagrat Cor i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell. Sortint de la plaça Vella, Magda Nogués va dirigir la ruta, amb la presència de prop de seixanta persones, fent referència a textos d'autors vendrellencs —com Josep Aixalà o els germans Ramon Vidales— que reflecteixen la vinculació de les carmelites amb la capital del Baix Penedès des de finals del segle XIX. 

Arribada primer dels germans

A la plaça Vella es va recordar com el 1867 mossèn Josep Ildefons Gatell, arxipreste regent de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, va demanar al pare Palau que vingués al Vendrell per educar als nens, ja que l'ensenyament de nenes ja estava cobert per les mares escolàpies des del 1850. Així, primer  van arribar els germans carmelites terciaris, l'any 1868. Van ser-hi fins al 1936, van fundar el col·legi Sant Josep i van instal·lar-se en quatre indrets, els carrers Nou, Àngel Guimerà, Andreu Nin i de la Pau.

Les germanes van arribar el 27 de novembre del 1869, i es van instal·lar al carrer de Mar, 3, on feien tasques assistencials a l'hospital de la vila i van crear una aula del col·legi.  Des del 1892 van assistir als malalts al nou edifici de la carretera de Santa Oliva, on ho van fer fins al 1989. En aquest hospital també van continuar la tasca educativa amb una aula de nenes que va anar creixent fins que, el 1902, una part es va haver de traslladar al carrer del Doctor Oliver, on van establir el col·legi fins al 1914.

El 1907 se separen col·legi i hospital

El 1904 el col·legi va rebre el nom de Colegio Nuestra Señora del Carmen i el 1907 es va separar de l’hospital. El nombre d’alumnes era tan important que van haver de traslladar el col·legi a un edifici de la carretera de Valls, que s’havia construït de nou el 1881 per Josep Maria Àlvarez Fuster, director gerent de la Sociedad Anónima Colegio de Vendrell. 

A partir del 1915 i fins a l’actualitat, l’activitat docent s’ha desenvolupat en aquest edifici amb dues ampliacions més, passant-se a dir Col·legi del Sagrat Cor el 1984. Pel que fa a la tasca assistencial, les germanes van estar a la Residència d’avis La Muntanyeta del 1989 al 2000. L’itinerari va finalitzar a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, on la  seva directora, Nati Castejón, va mostrar als assistents diversos documents que reflecteixen l’activitat que les germanes van portar a terme en aquest hospital durant 97 anys. Els actes dels 150 anys de les carmelistes al Vendrell duraran fins a finals del 2019.