El Vendrell explora la relació entre Pau Casals i García Lorca

Una conferència sobre les dues figures obrirà el Mes Pau Casals

El Vendrell entra a partir del pròxim 21 de setembre en els actes del Mes Pau Casals, que s'allarguen fins a finals d'octubre per commemorar l'aniversari de la mort del Mestre. Enguany, l'Associació Musical Pau Casals ha volgut fer un acte inaugural centrat en Pau Casals i Federico García Lorca, del qual es compleixen 120 anys del seu naixement. Així, el divendres 21 de setembre a les vuit de la tarda es farà la inauguració del Mes Pau Casals a la Casa Cultural Andalucía García Lorca del Vendrell, amb una lectura de poemes de Lorca i una conferència de Jaume Figueras sobre la relació entre Casals i Lorca.

«Sabem que tots dos es coneixien i tenien amistat, i a la conferència es mostrarà una foto on es veu a tots dos junts, al costat de Margarida Xirgu», ha explicat Àngels Santacana. Aquest acte inaugural també servirà per entregar la Beca Associació Musical Pau Casals 2018, que es dona per tercer any. Els actes del Mes Pau Casals inclouen dues conferències i diversos concerts. La primera conferència serà el 4 d'octubre a l'Auditori del Tívoli a les vuit de la tarda, sobre la relació entre Pau Casals i Joan Manén. Serà impartida per Daniel Blanch, president de l'Associació Joan Manén, i es projectarà també un documental.

«El Cant dels Ocells», tema central

La segona conferència, que es farà el 17 d'octubre a la sala polivalent de l'Auditori del Tívoli,  anirà a càrrec de Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona, que parlarà sobre «El Cant dels Ocells». Aquesta peça ha estat escollida com el tema central del Mes Pau Casals 2018, ja que és «un símbol de la pau, però també una reivindicació que feia Pau Casals contra l'opressió que patia el seu país», en paraules de Jordi Lluís Guitart, president de l'Associació Musical Pau Casals.

El dia 22 d'octubre es commemorarà la mort del Mestre amb una ofrena floral a la tomba del Mestre a les cinc de la tarda i un concert a l'Auditori del Tívoli a càrrec de la camerata Eduard Toldrà a les nou del vespre. El cap de setmana anterior, la casa nadiua i el Museu Pau Casals faran jornada de portes obertes. El Mes Pau Casals es completa amb un concert de joves talents que es farà el 28 de setembre, un concert d'orgue a l'església parroquial el 23 d'octubre, un concert d'alumnes de l'Escola de Música Pau Casals al Museu Deu el 24 d'octubre i el concert de cloenda el 26 d'octubre a càrrec de la Menuhin Academy Orchestra a l'Auditori Pau Casals. També cal destacar l'acte 'Pau Casals i Antoine de Saint-Exupéry' del dia 19 d'octubre a la Biblioteca Terra Baixa, amb motiu dels 75 anys de la primera edició de 'El Petit Príncep'.