L'Ajuntament del Vendrell ha començat els tràmits per declarar el Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). D'aquesta manera es vol protegir aquesta colònia ferroviària que es troba a tocar de l'estació de trens de Sant Vicenç de Calders. El regidor d'Urbanisme, Josep Mercadé, ha avançat que l'objectiu del consistori és que es conservi tot el conjunt de manera integral, una cosa que l'associació per la preservació de la colònia fa temps que demana.
«Hem arribat a un acord verbal amb el qual mirarem de conservar tota la colònia», ha certificat el regidor, afegint que hi ha hagut un canvi en la percepció d'aquest patrimoni els últims anys. «Aquella antiga idea que s'havia d'enderrocar tot i buscar una transformació de la zona ha canviat», segons Mercader. D'aquesta manera, l'Ajuntament haurà de fer un expedient de declaració on s'hauran de detallar els elements que no es poden tocar, «sempre amb la idea de conservar el conjunt».
Nou pavellons amb més de 80 habitatges
Si es declara el Barri Ferroviari com a Bé Cultural d'Interès Local, qualsevol actuació que s'hi vulgui fer haurà de respectar aquells elements que estiguin protegits. El Barri Ferroviari es va aixecar a principis del segle XX, amb sis pavellons que servien d'habitatge per a treballadors de la companyia ferroviària. A la segona meitat del segle XX es van construir tres pavellons més, conformant els nou totals que hi ha ara, amb 82 pisos.
En la seva època de màxima esplendor, als anys 60, va arribar a aplegar uns 300 residents i fins i tot tenien un col·legi. Actualment són poques les famílies que hi viuen, però demanen millores a la zona i que es protegeixi aquest important patrimoni de la ciutat, que segueix sent propietat d'Adif. La proposta per declarar aquesta colònia com a BCIL haurà de ser aprovada al ple de l'Ajuntament del Vendrell.