Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés, durant una roda de premsa

Vergés demana «temps» per valorar bé les noves prohibicions

La consellera ha reivindicat que les mesures que apliquin aniran dirigides a «protegir» el sistema sanitari per a donar resposta a l'increment d'ingressos hospitalaris

La consellera Alba Vergés, durant una roda de premsa
La consellera Alba Vergés ha anunciat que podria haver-hi noves prohibicions | cedida

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha defensat aquest dijous que les noves mesures dirigides a fer passos enrere en el Pla de reobertura progressiva d'activitat després de les restriccions de la segona ona de coronavirus hauran de ser concordes a la situació epidemiològica, «siguin impopulars o no».

Ho ha explicat en roda de premsa des de Sabadell (Barcelona) en la qual també han participat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, l'alcaldessa del municipi, Marta Farrés, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. En ser preguntada per quan comunicaran aquesta decisió, la consellera ha dit que encara no les poden concertar, ha advocat per donar «temps al treball tècnic» i ha assegurat que ho intentaran fer entre aquest dijous i el divendres.

Així mateix, ha reivindicat que les mesures que apliquin aniran dirigides a «protegir» el sistema sanitari per a donar resposta a l'increment d'ingressos hospitalaris i ingressos en les unitats de vigilància intensiva (UCI) derivat de l'augment de la transmissió i del nombre de casos. La consellera ha precisat que la pandèmia de coronavirus «va de mobilitat i d'interacció social», i ha afegit que sobre la base d'això prenen les decisions.

Tanmateix, el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va avalar dijous passat la mobilitat dins de la mateixa comarca durant els caps de setmana —a partir del divendres a les 6 hores i fins al dilluns a la mateixa hora—, i no sols limitant-se al municipi, per la qual cosa l'Executiu permetrà aquesta mobilitat si no anuncia abans noves restriccions.

Vergés anuncia que podria haver-hi noves restriccions necessàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, avisa que les noves restriccions que ha d'anunciar el Govern en les pròximes hores i a les portes de les celebracions de Nadal podrien ser «impopulars». Tot i això demana que ningú s'ho prengui com un «càstig». L'epidèmia, recorda Vergés, «va de mobilitat i d'interacció social i és d'acord amb això que ens haurem d'anar movent». La consellera també ha insistit que, independentment de les mesures que s'acabin aprovant, cal reduir al màxim les interaccions socials fora de la bombolla de convivència per evitar situacions de «risc», tant si és Nadal com si no. En aquest sentit, el vicepresident, Pere Aragonès, demana a la ciutadania «més responsabilitat individual i col·lectiva que mai».

Cap dels membres del Govern, però, ha concretat quan s'anunciaran aquestes noves restriccions, que tindran efecte sobre els dies centrals de les celebracions nadalenques. Asseguren que l'anunci es farà «com més aviat millor», conscients que si no hi ha cap contraordre a les sis del matí d'aquest divendres, quedaria superat el confinament municipal de cap de setmana per passar a ser comarcal.

Vergés ha insistit que els tècnics estan treballant en l'elaboració de les noves mesures, que respondran, diu, a la situació epidemiològica. «Les mesures seran les que toquin, siguin impopulars o no. Seran les que s'ajustin a la realitat i permetin evitar mals majors». Vergés insisteix que cal també que hi hagi una resposta col·lectiva de tota la societat davant l'escenari actual.

La consellera recorda que aquesta és una «epidèmica no volguda per ningú» i assegura que les mesures que pren el Govern no van dirigides «contra ningú», en al·lusió a les possibles conseqüències que podrien tenir les noves mesures sobre el sector de la restauració, un dels més castigats per la càrrega social que l'acompanya.