Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Alba Vergés, consellera de Salut, intervenint en un Ple el 5 de març

Vergés reconeix que els casos a Catalunya seguiran creixent

Salut estudia on ubicar unitats de crítics fora d'hospitals amb la previsió de triplicar-ne la capacitat en propers dies

Alba Vergés, consellera de Salut, intervenint en un Ple el 5 de març
Alba Vergés avisa que els casos seguiran creixent. | Catalunya Diari

Catalunya té en aquests moments prop de 1.000 llits d'unitats de cures intensives (UCI) amb 658 persones ingressades per covid-19, la majoria de les quals, 538, necessiten ventilació mecànica invasiva. Són dades que ha donat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dimarts.

Es calcula que a Catalunya hi ha normalment uns 600 llits de crítics i semicrítics, segons dades de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica de fa un any. Salut treballa per duplicar aquesta setmana els llits d'UCI i triplicar-la a finals de la que ve. Davant aquesta previsió, Vergés  afirma que es necessitaran «espais més enllà dels que estan dins dels centres sanitaris» i que estan mirant quins són els «millors» per ubicar-hi unitats de curs intensives.

Previsió que els casos continuïn creixent

La consellera ha assenyalat que preveuen que els casos de coronavirus a Catalunya «continuïn creixent» en els propers dies, tot i que l'índex de transmissió de la malaltia pugui «anar baixant». Vergés ha recordat que els efectes de les mesures aplicades tardaran entre 7 i 14 dies a començar a notar-se i ha insistit en el confinament a casa per continuar tallant les cadenes de transmissió.

L'endemà que Salut  informés de la previsió de duplicar la capacitat de les UCI a Catalunya a finals d'aquesta setmana i triplicar-la la que ve per la crisi del coronavirus, la consellera ha anunciat que els llits de cures intensives s'apropen als 1.000 en aquests moments. Vergés ha deixat clar que és «imprescindible» ara com ara augmentar les capacitats de les UCI, ja que es calcula que el 10% de les persones amb la malaltia covid-19 necessiten ventilació mecànica invasiva.

Catalunya, una sola UCI

El plantejament per atendre les persones amb covid-19 que necessitaran cures intensives és concebre Catalunya com una sola UCI o, com ha afirmat la titular de Salut, «una xarxa descentralitzada d'UCI sota un mateix cervell», amb referència a la comissió d'experts encapçalada pel doctor Ricard Farré, que coordinarà aquests recursos. Un 15% de la capacitat de les UCI s'ha de reservar per atendre altres necessitats que no siguin les derivades del coronavirus.

Vergés ha assenyalat que, amb aquesta concepció de sistema únic, s'organitza la derivació de pacients amb covid-19 als hospitals, amb diferències en l'ocupació de les UCI per coronavirus. Així, el 95% de les places d'UCI de l'Hospital de Sant Pau o del Consorci Sanitari de Terrassa estan destinades actualment a pacients amb covid-19; el 73% dels llits de l'Hospital Vall d'Hebron i el 52%, al Parc Taulí de Sabadell.

La consellera ha assenyalat que, per continuar augmentant les unitats de cures intensives, «està previst» que es necessitin ubicacions més enllà dels centres sanitaris i que estan mirant possibilitats. En els casos lleus de la malaltia que necessiten seguiment Salut  ja ha començat a recórrer als hotels.

Més de 800.000 mascaretes quirúrgiques i 61.000 de sofisticades

A Catalunya  han arribat entre aquest dilluns i dimarts més de 800.000 mascaretes quirúrgiques; 61.000 mascaretes més sofisticdes, les anomenades FFP2 i FFP3, i prop de 37.000 bates, provinents de les compres que la Generalitat va fer fa dies, tant a través del Servei Català de la Salut (CatSalut) com de la central que s'ha organitzat conjuntament amb les patronals i les residències, ha assenyalat Vergés. També han arribat 321.000 mascaretes des del 12 de març a través de la compra centralitzada del Ministeri de Sanitat.