Alba Vergés acompanyada de metges mentre visita l'Hospital Vall d'Hebron

Vergés reconeix que Salut volia aplicar mesures «més restrictives» per frenar contagis

Està previst que la campanya de vacunació comenci el 27 de desembre

Davant l'augment de contagis del coronavirus que s'ha produït durant els darrers dies i tenint en compte que els marcadors actuals no són els que s'esperaven tenir a les portes de Nadal, el Govern ha anunciat aquest matí noves mesures restrictives. Aquestes entraran en vigor el pròxim dilluns i afectaran de ple les vacances de Nadal.

En relació amb les restriccions anunciades, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat aquest divendres que el departament havia aconsellat mesures «més restrictives» que les que finalment ha anunciat el Govern.

«El punt de vista sanitari és molt clar, però els debats es porten en el marc del Govern, que ha de contemplar l'equilibri entre l'emergència sanitària, l'econòmica, la social i l'emocional», ha justificat. No obstant això, la consellera defensa que estan «en la línia d'haver actuat anticipadament» i, a més, ha defensat que l'executiu català «ha pres de les mesures més dures de tot l'estat».

És per això que la consellera ha manifestat que espera que «amb l'ajuda i col·laboració de tothom» i amb l'aplicació d'aquestes restriccions es freni la tendència «creixent» de les dades de la covid-19. Vergés ha explicat que tot i les noves mesures anunciades, diversos professionals sanitaris i experts han exposat la necessitat de més restriccions perquè si la situació empitjora, pot acabar sent «catastròfica» en les pròximes setmanes.

Precisament el cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Pau, el doctor Joaquín López-Contreras, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), el doctor Jaume Padrós, han advertit sobre aquestes possibles situacions crítiques si les dades empitjoren.

Catalunya començarà la campanya de vacunació el 27 de desembre

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha dit aquest divendres que «en principi» Catalunya començarà la campanya de vacunació contra la pandèmia de coronavirus el 27 de desembre com la resta de l'Estat sempre que arribin les dosis a temps.

En roda de premsa des de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, la consellera ha reivindicat que el sistema sanitari català està «a punt i preparat» per a començar la campanya quan arribin les primeres vacunes.

En ser preguntada per les noves restriccions que ha anunciat l'Executiu català aquest divendres davant el repunt dels indicadors epidemiològics, Vergés ha reconegut que des del departament van aconsellar mesures «més restrictives».

No obstant això, ha matisat que el punt de vista de les mesures és del conjunt del Govern, que «ha de contemplar» l'equilibri entre l'emergència sanitària de la pandèmia però també les emergències social, econòmica i emocional.

Sobre les queixes del sector de la restauració per les noves mesures, Vergés ha defensat que l'Executiu està «de la mà amb els sectors afectats» i ha assegurat que intentaran donar resposta a les seves necessitats amb les ajudes.

La consellera, davant la pregunta de si les excepcions poden inutilitzar les restriccions, sobretot les de mobilitat, ha argumentat que «les normes no han de ser inútils, han d'ajudar a la societat», a qui ha demanat col·laboració amb les mesures anunciades.

Així, ha advocat perquè les mesures i «l'ajuda de tots» puguin fer que la tendència creixent dels indicadors epidemiològics es rebaixi i, d'aquesta manera, que Catalunya es posi en una situació en la qual no tingui una tendència creixent exponencial.