Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un infermer del CAP Maresme de Mataró fa una PCR a una pacient

'Boom' de casos de verola del mico a Catalunya: es dupliquen en només una setmana

Els nous estudis revelen que la majoria dels afectats són homes joves i adults

La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), ha notificat avui un total de 510 casos sospitosos o probables de verola del mico. Aquesta malaltia causada per un virus porta ja diversos mesos al país i cada dia arrossega a centenars de persones als centres hospitalaris.

De moment, són 380 els casos confirmats per laboratori. Alhora, hi ha 42 casos més en investigació. La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 19 i 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre l’últim més.

Febre i lesions als genitals són alguns dels símptomes

Els símptomes que es manifesten en gairebé tots els casos són els mateixos: febre, astènia, limfadenopaties (inflamació dels ganglis) i exantema (erupció cutània). En la majoria de casos, les lesions es localitzen en les zones genitals, tant perioral com perianal.

Crostes vermelles a la pell
En la majoria de casos, les lesions es localitzen en les zones genitals | Getty Images

Aquestes lesions poden produir cicatrius permanents i complicacions que, en algunes ocasions, també poden requerir hospitalització.

Les relacions sexuals n’és la via més probable de contagi d’aquest virus, molts cops, en el context de les festivitats, pel contracte estret.

Com prevenir-ho

Des de la Generalitat, avisen a les persones que són un cas confirmat o continuen en observació que evitin el contacte amb altres persones o animals. Així mateix, també demanen que no s’han de compartir objectes com roba de llit, tovalloles o estris de menjar.

En el cas de ser contacte d’una persona que ha donat positiu en verola del mico, s'ha d’estar atent als possibles símptomes com lesions cutànies, febre o astènia. En cas que apareguin aquests símptomes, s’ha de contactar ràpidament amb el sistema sanitari.

S'ha de trucar per informar de possible contagi
Evitar el contacte físic i avisar a Sanitat | Arxiu

Com va passar amb la COVID-19, des de Vigilància Epidemiològica es fa el seguiment dels casos i es tracen les cadenes de transmissió per informar a les persones que estan en risc per contacte estret.

Conscienciar per salvar

Salut Pública està treballant conjuntament amb diverses entitats, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS),  amb l’objectiu de conscienciar i arribar a tots els sectors de la població de què és la verola del mico, com es contagia i el seu tractament.

Ja s’ha llençat una campanya de sensibilització en aplicacions de contactes i els espais de concurrència on els casos són més freqüents.

 A banda, el passat dimarts dia 28 de juny es va dur a terme un nou webinar d'actualització per als professionals sanitaris. S’hi van connectar prop de 500 professionals.