Una vespa sobre una flor

La perillosa vespa asiàtica arriba a Tarragona

Els Bombers han extret el primer eixam de la demarcació a Segur de Calafell

Finalment han arribat. El primer eixam de vespa asiàtica a terres tarragonines ha estat localitzat aquest dimecres 1 d'agost, concretament al nucli de Segur de Calafell, al Baix Penedès. Els Bombers de la Generalitat s'han encarregat de retirar-lo de la via pública. Segons han explicat des dels mateixos Bombers, l'eixam es trobava en una casa en obres del carrer de Bolívia, del nucli de Segur de Calafell. Aquest penjava del sostre, raó per la qual ha estat necessària la intervenció d'una dotació dels Bombers.

L'avís s'ha donat a les 11.38 hores, i l'actuació per retirar l'eixam ha durat una hora. També s'ha activat el cos d'Agents Rurals, que són els que es fan càrrec de destruir el niu. Aquesta és una espècia invasora que també es coneix com a 'vespa assassina', ja que mata i devora les abelles autòctones. La seva arribada a Europa data del 2004, quan es va introduir a França per un carregament provinent de la Xina. Des d'aleshores s'ha anat estenent pel continent.

Presència creixent a Catalunya

L'agressivitat de la vespa asiàtica respecte als éssers humans és similar a l'autòctona, però deixa anar més verí, raó per la qual pot ser més perillosa per a persones al·lèrgiques. De fet, s'han detectat dues morts a Galícia per picades d'aquest insecte. A Catalunya ja fa mesos que s'ha constatat un augment d'aquesta vespa, especialment a les terres gironines, tot i que a principis de juliol es va detectar la seva presència a l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'eixam que s'ha retirat a Segur de Calafell és el primer del qual es té constància a la demarcació de Tarragona. Per reconèixer aquesta espècie invasora cal tenir en compte que té una mida més gran que la vespa autòctona, ja que fa uns tres centímetres i mig, dos centímetres més que les autòctones. També té un color diferent, destacant l'abdomen de color marró i el tòrax negre. En cas de trobar un eixam d'aquestes vespes, des de la Generalitat es demana que es truqui al 112 o al cos d'Agents Rurals.