L’extensió de la coneguda popularment com a ‘vespa assassina’, també asiàtica o velutina, és imparable a Catalunya i cada cop són més els ruscs que es troben arreu del territori. La seva arribada preocupa i molt als experts ja que pot comportar greus conseqüències, sobretot pel fet que aquesta espècie devora les vespes autòctones, però també perquè la seva picada és perillosa pels al·lèrgics al verí d’aquests insectes.
Aquesta vespa, que va arribar a França l’any 2004 en un carregament de ceràmica per a jardineria provinent de la Xina, s’ha anat estenent pel nostre país i l’any 2017 els Agents Rurals ja havien detectat aquesta espècie invasora en 4 noves comarques, concretament al Bages, Berguedà, Vallès Oriental i Maresme. A més, durant aquest 2018, també s’han detectat nius al Vallès Occidental, Barcelona Ciutat, Maresme, Baix Llobregat i al Baix Penedès, concretament a Segur de Calafell.
En municipis on hi viu tanta gent com ara Terrassa, Mataró, Sant Quirze del Vallès, Vacarisses o Vallirana han aparegut ruscs. De fet, a la capital catalana es va detectar el passat mes de juliol, concretament en un jardí proper a la plaça Universitat. Aquestes comarques s’afegeixen a la resta on ja s’hi havia detectat aquest insecte, especialment a totes les de Girona.
Assassina per la resta d’abelles i picada mortal pels al·lèrgics
Aquesta espècie invasora devora les vespes i abelles autòctones, cosa que la converteix en molt perillosa, ja que aquests insectes estan reduint molt la seva població a Europa i són molt importants pel nostre ecosistema i per garantir la pol·linització.
En teoria no és perillosa per als humans, però sí que el seu verí pot arribar a ser letal per als al·lèrgics a la picada d’aquests insectes, que poden morir en poques hores. De fet, aquest mateix estiu 3 persones han mort a Galícia per culpa de la picada d’aquesta vespa, cosa que demostra el seu grau de perillositat.
La vespa ‘assassina’ fa entre 2,5 i 3,5 centímetres de mida i es distingeix pel color groc de les potes, l’abdomen i la part del cap de color groc. Instal·la els seus nius en branques altes dels arbres, tant en zones urbanes com agrícoles o boscoses. També han aparegut nius en mobiliari urbà o edificis.
Problema per a l’apicultura i protocol d’actuació
La vespa asiàtica s’ha convertit en un greu problema per a l’apicultura, raó per la qual el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya treballa conjuntament amb ajuntaments i sector apícola, diputacions i consells comarcals per fixar una estratègia conjunta en la lluita contra aquest insecte invasor.
En aquest sentit, la Generalitat té fixat un protocol d’actuació en cas que apareguin ruscs de vespes ‘assassines’, consistent en l’eliminació dels nius i capturar les abelles reines amb paranys. Els Agents Rurals s’encarreguen de retirar els ruscs en cas d’urgència, és a dir, si impliquen un perill per a les persones. Si detecteu un rusc a la vostra zona, truqueu immediatament a emergències.