La majoria dels casaments que s'havien de celebrar aquest 2020 s'han ajornat. Així ho han registrat les botigues de vestits de núvia, per exemple. En el cas de Reus, hi ha establiments que ja compten amb entre el 80% i el 90% d'ajornaments. La situació d'incertesa actual ha provocat que, en el cas de les cerimònies que se celebren, s'acaba prenent la decisió de tirar-les endavant a última hora, o amb menys antelació del que seria habitual.
A més, i també a causa de la pandèmia de Covid-19, un nou complement s'ha fet un lloc entre els imprescindibles per als nuvis i convidats: la mascareta. Blanques, amb brodats i puntes, cada vegada són més les parelles que encarreguen les seves perquè els faci joc amb els vestits.
Els casaments, ajornats a la primavera o l'any vinent
«Des del confinament, les que s'havien de celebrar entre maig i juliol s'ajornen entre setembre i octubre o directament l'any vinent», exposen des d'un establiment de vestits de núvia de Reus. «Les que no han ajornat o les que estan previstes per la tardor van decidint sobre la marxa, però el 90% de les bodes s'han ajornat a l'any vinent», resumeixen.
En una situació similar s'ha trobat Blanca Miret, que destaca que «les comunions han tirat endavant, però el 80% de les bodes s'han ajornat». Tot i l'impacte que pot tenir per al negoci, entén les decisions i, de fet, que s'ajornin en lloc de suspendre's segueix permetent al sector garantir les vendes, encara que s'allarguin en el temps.
Miret exposa que, els casaments, «ja no són com es feien abans, ara és una festa que es fa per passar-s'ho bé i gaudir sense preocupacions; la gent vol ballar, abraçar-se, tocar-se...». És per això, explica, que la majoria de parelles que han passat per la seva botiga ha ajornat l'enllaç a la primavera, en el millor dels casos, o a l'estiu o la tardor del 2021.
Agatha Szabó, d'Agatha Novias, reafirma la dinàmica general del sector. «Hem tingut suspensions i ajornaments, la gent té molta por», afirma. Algunes de les seves clientes li han demanat que els reservi el vestit, però acabaran decidint a última hora si el casament tira endavant.
«Fins i tot vestits que no són cars no els volen prendre, la gent no s'hi atreveix», aclareix. En el seu cas, a més, han arribat a regalar algun vestit de núvia a personal sanitari com a agraïment per l'esforç addicional que van fer durant el confinament. Com la resta d'establiments, es manté a l'expectativa que es puguin celebrar els casaments posposats per la primavera, unes celebracions que els permetran tornar a respirar amb tranquil·litat després de l'aturada actual.
La mascareta es fa un lloc entre els complements nupcials
L'ajornament dels casaments no és l'únic efecte que ha tingut la pandèmia en el món de les bodes. La mascareta, obligatòria a la via pública, és també imprescindible en la majoria de cerimònies. És per això que, per exemple al Fil i Cotó de Reus, Pilar Camarasa explica que reben encàrrecs, cada setmana, de mascaretes per a nuvis.
Tot plegat va començar amb la petició d'una clienta que va anar a la botiga des de Tarragona. «La seva filla es casava i no trobava cap lloc que li fessin una mascareta a joc amb el vestit, i ens va venir a veure», recorda. Des de llavors que n'han fet alguna de mostra per poder ensenyar, i totes les que els demanen es fan a mida.
«Demanen mascaretes amb puntes o blondes, que és el que acostumen a portar els vestits de núvia», aclareix Pilar Camarasa. «També per a nuvis, pares i mares; volen que faci un conjunt, que lligui, ara s'ha convertit en un complement més», resumeix. En el seu cas, de mascaretes d'ús habitual ja en venien, igual que en van manufacturar durant el confinament.
Amb l'aixecament de les primeres restriccions, i la imposició de la mascareta, no han deixat de fer-ne. Les d'ús quotidià tant es demanen ja fetes o personalitzades; les que els encarreguen per a casaments es fan totes a mida perquè, tal com busquen els nuvis, pares, padrins i convidats, els lligui amb el vestit.