Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona veta els malalts amb VIH a les piscines municipals

El reglament d'ús del Patronat Municipal d'Esports de Tarragona prohibeix l'accés a la zona de banys a persones amb «malalties dèrmiques i infecto contagioses»

La piscina olímpica de l'anella meditèrrania també estaria afectada pel reglament del Patronat d'Esports
La piscina olímpica de l'anella mediterrània també estaria afectada pel reglament del Patronat d'Esports | Caralp Mariné

 

El Patronat Municipal d’Esports de Tarragona compta amb, aproximadament, 10.000 abonats, sense tenir en compte els usuaris puntuals d’alguns dels serveis que presta. El Patronat gestiona  sis complexos esportius, amb les corresponents piscines, repartits pels barris de la ciutat: Campclar, Riu Clar, El Serrallo, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista i Sant Salvador. Aquest nombre d’abonats i d’usuaris fa necessari l’existència d’un reglament d’ús de les instal•lacions esportives municipals.

El Decret 95/2000, de 22 de febrer, emès pel govern català, estableix les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic. Així mateix, també indica que les instal•lacions de piscines han de disposar d’unes normes de règim intern per a les persones usuàries. Els ajuntaments són competents per desenvolupar les normes que estimin més oportunes per «protegir la salut dels usuaris».

Existeix un model de normes de règim intern elaborat conjuntament entre el Departament de Salut, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya. Aquest document de treball és un punt de partida per als titulars de les instal•lacions. El document estableix que no es permet l’accés a la zona de bany a persones  que pateixin malalties dèrmiques infecto contagioses i aquí, comparant-ho amb el reglament tarragoní, és quan salta la notícia.

El reglament del Patronat de Tarragona

El reglament per a la utilització de les instal·lacions esportives municipals gestionades pel Patronat Municipal d’Esports de Tarragona està disponible a la pàgina web de l’Ajuntament de Tarragona. Aquest reglament es va aprovar pel Consell Rector del Patronat  el 30 d’abril de 2015, mentre el PSC era responsable de l'àrea d'esports, i pel plenari municipal tarragoní, set mesos després, al 30 de novembre de 2015. El reglament es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics  del plenari municipal tarragoní.

El punt 3.1.20 d’aquest mateix reglament  presenta aspectes «més restrictius», segons fonts consultades per TarragonaDigital del Col·legi de Metges de Tarragona, que els indicats pel Departament de Salut del Govern de la Generalitat pel que fa a l’ús de les piscines municipals. En concret, el Patronat d’Esports, en mans del Partit Popular des de fa dos anys i mig, prohibeix l’accés a les piscines a persones que «pateixin malalties dèrmiques i infecto contagioses».

 

Les recomanacions de la Generalitat de Catalunya

Com dèiem, el que recomana el Govern de la Generalitat és prohibir l’accés a persones amb «malalties dèrmiques infecto contagioses». La diferència, en aquest cas, pel que fa a la conjunció, és cabdal, ja que mentre el patronat tarragoní, en teoria, està habilitat per prohibir l’ús de la piscina a qualsevol persona amb una malaltia infecciosa, es contagií per l’aigua o no, la Generalitat parla de malalties dèrmiques que puguin ser contagioses.

Tal com expliquen a TarragonaDigital des de la Subdirecció Regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, «una malaltia dèrmica infecto contagiosa seria, per exemple, la sarna, la tinya o una pediculosi. En aquests casos sí que s’ha de restringir l’accés a la zona de bany». «Ara bé», afegeixen des del mateix organisme públic català,  «l'acné o un vitiligo són malalties dèrmiques que no són infecto contagioses i, per tant, no té sentit restringir o no permetre l’ús de la piscina a qui les pateixi».

Les prohibicions pels tarragonins

Amb el redactat del reglament d’ús del Patronat Municipal d’Esports «també s’obre el ventall a altres malalties infecto contagioses, en aquest cas no dèrmiques, com les malalties de transmissió sexual que no suposen cap risc de transmissió  si no hi ha contacte o relacions sexuals».

Així doncs, un tarragoní, o tarragonina, amb VIH, una malaltia que no es transmet per l’aigua i que està classificada dins la branca de malalties infecto contagioses, no es podria banyar a les piscines municipals del Patronat d’Esports. L’VIH o qualsevol altra malaltia que estigui classificada d’aquesta manera.

Cartell en un recinte esportiu municipal de Tarragona en el que es prohibeix l'accés a persones amb malalties infeccioses
Cartell en un recinte esportiu municipal de Tarragona en el que es prohibeix l'accés a persones amb malalties infeccioses | TarragonaDigital.com

 

«Una mesura sense sentit»

En declaracions a TarragonaDigital BCN checkpoint, una de les principals organitzacions catalanes que treballa per la prevenció i detecció del VIH així com la salut sexual, ha definit la prohibició de l’ajuntament de Tarragona com «una mesura sense sentit». Aquesta mateixa organització ha explicat que «la situació de les piscines de Tarragona ens recorda la que es va viure a Madrid amb  l’ordenança que prohibia que persones amb malalties infecto contagioses puguin accedir a una llicència de taxi».

Des de BCN checkpoint s’ha volgut fer incís en el fet que «Espanya és un dels pocs països que encara classifica la sida com una malaltia infecto contagiosa. Nosaltres lluitem perquè es tracti com a malaltia infecto transmissible; és a dir, que implica el contacte amb fluids per transmetre-la. Aquest canvi de classificació evitaria situacions com la de Tarragona o aquelles que veten l’accés a certs serveis públics als portadors del VIH».

Per la seva banda, des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona no han volgut fer declaracions a TarragonaDigital sobre aques tema «perquè mai s’ha hagut d’aplicar aquest punt del reglament, mai s’ha fet fora a ningú per aquest reglament».

TarragonaDigital no té coneixement de cap cas en què s’hagi hagut d’aplicar aquest reglament. A Madrid, l’any 2012, una ordenança municipal que «no es va aplicar mai», segons expliquen des de BCN checkpoint, prohibia l’adquisició de llicències de taxis a persones amb malalties infecto contagioses. Els mitjans van titular aleshores que Madrid prohibia ser taxista a persones amb la sida. L’ordenança municipal de Madrid, tot i no haver-se aplicat mai, es va acabar modificant a començaments d'aquest any.