Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'un cotxe envoltat de cons i el logotip de la DGT

Si veus un senyal com aquest a la carretera, alerta: la DGT t'enxamparà a l'instant

L'organisme implementa diversos canvis per reduir la sinistralitat

La Direcció General de Trànsit té un objectiu clar: reduir el nombre de sinistres a les carreteres d'Espanya. També lluiten per incrementar la seguretat viària, per la qual cosa són diversos els canvis que duen a terme.

Els últims anys, des de la DGT han implementat diverses modificacions. Algunes tenen a veure amb l'increment de radars fixos, mòbils i de tram. Dispositius que controlen la velocitat dels usuaris de la via.

En l'actualitat, des de l'organisme han posat en marxa un nou mecanisme que té com a objectiu 'caçar' aquells conductors que no respecten com cal el senyal d'Stop, cosa que causa molts accidents al nostre país.

El senyal d'Stop, al punt de mira

D'acord amb les dades de la Direcció General de Trànsit, 1.093 són els conductors implicats en accidents amb víctimes mortals que no van respectar un senyal de Stop.

Muntatge amb una carretera amb cotxes de fons i el senyal de Stop al centre
Saltar-se un stop és una de les infraccions més comunes | Photo Images

Això fa que saltar-se un Stop sigui una de les infraccions que més es repeteixen a les nostres carreteres. Només hi ha darrere de l'excés de velocitat, així com de la utilització del telèfon mòbil al volant, dos temes que també tenen molt al cap des de la DGT.

Segons l'article 151 del Reglament General de Circulació, s'indica que: «El senyal d'Stop és l'obligació per a tot conductor d'aturar el vehicle davant de la pròxima línia de detecció o, si no n'hi ha, immediatament abans de la intersecció».

També tenen l'obligació de: «Cedir-hi el pas als vehicles que circulin per la via a què s'aproximen». Tot i que la teoria és clara, no sembla ser així a la pràctica.

Així són els radars d'Stop de la DGT

Amb l'objectiu de 'caçar' els usuaris que cometen aquesta infracció, des de la DGT compten amb dos sistemes de càmeres en fase de proves. Es coneixen com a 'radars d'Stop' i són càmeres que comproven si el vehicle s'ha aturat com indica el senyal.

Segons la DGT, la càmera s'encarrega de vigilar l'arribada dels vehicles a la zona de l'Stop. Està calibrada per comprovar, al seu torn, si els usuaris aturen o no completament la marxa, cosa que és obligatòria en aquest cas.

Si no ho fan, la càmera fa una sèrie de fotografies per enviar la informació al Centre de Tractament de Denúncies Automatitzades. Aquí és on es tramita l'expedient sancionador i la multa per saltar-se l'Stop pot ascendir als 200 euros.

Muntatge amb diversos cotxes circulant per la carretera i un cercle amb un radar de trànsit
La DGT introduirà radars d'Stop i farà canvis al senyal | OCU

Què cal fer en trobar-se amb un senyal de Stop?

Des de la DGT posen èmfasi en la necessitat de saber on s'ha d'aturar el vehicle davant d'un senyal de Stop: «Ha de parar el vehicle immediatament abans de la línia de detenció; i, si no hi ha aquesta línia, immediatament abans de la intersecció, no del senyal».

D'altra banda: «En el cas que des d'aquest punt no hi hagués prou visibilitat, ha d'avançar una mica el cotxe per aturar-se novament en un punt amb visibilitat, tenint cura de no posar en perill un altre vehicle». És el que es coneix com a doble Stop.

Canvis als senyals d'Stop per la DGT

D'altra banda, des de la Direcció General de Trànsit, a més de dur a terme aquesta nova mesura, també han implementat modificacions en certs senyals de trànsit des del 2023.

Un dels afectats ha estat el mateix senyal d'Stop. El nou senyal apareixerà a les nostres carreteres com fins ara, amb forma d'hexàgon i vora vermella. Igual que passa amb tots els altres senyals que impliquen una obligació per als conductors.

Tot i això, hi haurà modificacions en la seva tipografia. Aquesta serà més gran i visible per a aquells conductors que arriben a llarga distància.