Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Viacrucis al Calvari d'Alcover, amb els armats a la capella de les tres creus.

Alcover viu una de les tradicions més matineres amb l'espectacular Viacrucis al Calvari

Cada divendres Sant una multitud de gent es desplaça muntanya endins, amb els armats i els tambors, fins a uns singular indret des d'on es pot contemplar tot el Camp de Tarragona

Imatge del Viacrucis al Calvari d'Alcover, amb els armats a la capella de les tres creus.
Imatge del Viacrucis al Calvari d'Alcover. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

 

Passant en cotxe per la carretera C-14 a l’alçada d’Alcover és fàcil que la vista se’n vagi cap a un punt de la muntanya. És un punt de color blanc, que pren la forma de petita capella, on en ressalten tres creus de ferro.

Durant l’any, hi regna la quietud. És un lloc tranquil que rep visites puntuals. Però hi ha un dia concret que s’omple de gent. És el divendres Sant. El Viacrucis al Calvari d’Alcover reuneix multitud de persones que pugen a peu fins a aquesta capella  en una de les tradicions més matineres de la Setmana Santa de l’Alt Camp.

Es tracta d'un viacrucis únic i molt important a la comarca, donat que va  més enllà dels carrers del poble, la qual cosa el fa singular.

Un viacrucis molt matiner

El ritual s’inicia a les 6.00 hores del matí, moment en què comença el moviment dels armats al poble, però és a les 8.00 hores quan se surt des de l’església amb la Creu, tot i que anys enrere s'havia pujat amb altres passos.

El recorregut contempla una pujada d’1,5 quilòmetres, aproximadament, dels quals  els últims 500 metres són de camí de terra i la resta, asfalt. S’inicia per la carretera de Mont-ral i, un cop passat el Convent de les Arts, el camí ja enfila cap a les creus.

Viacrucis al Calvari a Alcover.
Les vistes des de dalt són espectaculars. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

La tradició és pujar per un costat de la singular capella i baixar per l’altre, fent un recorregut en forma de lletra ‘o’.

Espectacular panoràmica del Camp de Tarragona

Un cop a dalt, «les vistes són espectaculars, es pot veure una fantàstica panoràmica del Camp de Tarragona», explica José Antonio vega, president de la Confraria de la Puríssima Sang d’Alcover. «És un dia que als alcoverencs ens agrada molt, perquè és molt nostre», afirma Vega.

El Viacrucis al Calvari acostuma a ser força multitudinari i no sempre per motius religiosos. «S’ha convertit en una tradició», explica el president de la confraria. Per alguns és un moment «molt sentimental», d’altres fan el camí en absolut silenci, cantant, resant o fent promeses i, per un instant, «penses en els que ja no hi són», diu Vega. La tradició també mana que, un cop arribats a casa, acabat el viacrucis, s'ha de menjar coca amb xocolata.

Anada a les tres creus en el Viacrucis al Calvari d'Alcover.
El Viacrucis de divendres Sant acostuma a aplegar molta gent a Alcover. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

L’alcalde d’Alcover, Robert Figueras, forma part activament del Viacrucis al Calvari. Figueras, defineix aquest acte de la Setmana Santa alcoverenca com «un viacrucis com Déu mana, rústic, amb camins de pedra, no n'hi ha cap com aquest». La gran quantitat de gent que aplega ha fet que s’hagi convertit en un fet «cultural pel poble».

Aquest indret, havia estat propietat privada fins fa uns 10 anys, quan l’Ajuntament d’Alcover va comprar la zona on es troben les Tres Creus i ara és un camí públic i municipal.   

«És un lloc estimat per la gent del poble, per això es condiciona al màxim perquè l’entorn estigui adequat», conclou l'alcalde.