Les set del matí, els primers rajos de sol acaronen la muntanya del Calvari, centenars de persones vestides per l'ocasió pugen fins al punt més alt d'aquest turó, amb els cantaires entonant el 'Jesu' es produeix la màgia del Viacrucis de la Selva del Camp, esdeveniment declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional.
Divendres Sant, Festa Tradicional d'Interès Nacional
El Divendres Sant a la Selva del Camp és un dels principals dies del calendari d'aquest municipi del Baix Camp. Tota la jornada de divendres està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, amb especial menció al Viacrucis del Calvari, que l'any 2010 va ser declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. Tot el poble de la Selva del Camp es mobilitza per Setmana Santa i d'aquesta festa esdevé una de les principals que es porta a cap al municipi.
600 famílies associades a la confraria
Selvatans i selvatanes en aquests moments es troben a les cases remenant vestes, vestits de romans i practicant les notes de la música per preparar-se per la Setmana Santa. Fins a 600 famílies estan associades a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de la Selva, l'única que hi ha al poble. En aquesta confraria els associats es fan per famílies i no a títol personal, això provoca que la Setmana Santa a la Selva sigui un acte generacional.
El Viacrucis puja al turó del Calvari
La bandera i el penó de la Sang, el Sant Crist portat pels Cristers, les vestes portant els trofeus o improperis, el penitent, les tres Maries, els Apòstols, la 'Vint-i-quatrena' —que són els membres de la junta de la confraria—, els Procuradors i el Clero Parroquial. Tots aquests elements es reuneixen per fer el viacrucis de la Selva, en un moment que desperta gran expectació i on poden arribar a participar més de 300 persones.
«El Viacrucis fa poble»
Lluïsa Garriga porta des que té consciència participant en la Setmana Santa de la Selva i sobretot en el Viacrucis de la Selva. A més és membre de la 'Vint-i-quatrena', fent el paper de presidenta de la confraria. Lluïsa explica a TarragonaDigital que el viacrucis selvatà «és una història visual cronològica que explica la passió de crist». Afegeix que quan es puja a la muntanya «es respira un sentiment de pertinença, de fer poble».
La història de la 'Passió de Crist' a la natura
La presidenta de la confraria comenta que els passos no pugen al Calvari, només el pas del Sant Crist, però quan algun pas fa l'aniversari llavors sí que puja, tot lligant cordes i estirant perquè arribi fins al punt més alt, «és un moment únic» remarca Garriga. Des que comença la processó fins que acaba es narra la història de la 'Passió de Crist'.
Música autòctona de la Selva
L'any 2010 tot el Divendres Sant de la Selva va ser declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional. Els motius pels quals el fan tan característic són, bàsicament, la música; quan es puja al Calvari cantors i músics entonen el 'Josu' una peça autòctona de la Selva.
Com aquesta cançó hi ha altres peces d'origen només selvatà per Setmana Santa, com 'El Miere', quan baixen o bé el 'Stabat Mater', que és cantant per infants amb flautes en el moment que el pas del Sant Crist arriba al poble.
Més de 400 anys de celebració
Altres elements que el fan especial és la vitalitat de la processó, que està documentada de principis del segle XVIII, fet que la fa històrica al territori. L'antiguitat i el sentiment de festa compartida amb una gran participació és el que fa del viacrucis selvatà festa d'interès nacional. La Setmana Santa a la Selva del Camp fa 400 anys que es porta celebrant.
Escenari de premis fotogràfics
«El contrast de la natura, la llum i el color del matí proporciona unes imatges plàstiques que fa que fotògrafs guanyin concursos de fotografia amb les seves captures», explica Lluïsa Garriga. El viacrucis de la Selva any rere any aplega centenars d'espectadors, això fa que l'ascens a la muntanya del Calvari encara sigui més especial.
«I de cop, es produeix la màgia del Viacrucis»
«La setmana santa és la festa que els selvatans sentim més nostra», remarca Lluïsa Garriga. També destaca que hi ha molts vincles amb aquesta festa, ja que «recordes a les persones que ja no hi són». «Cada any no se sap ni quantes vestes venen, simplement la gent ve i es produeix la màgia del Viacrucis a la Selva» comenta Garriga sobre l'ascens al Calvari.
L'únic Ball de la Mort del territori
L'any 2001 a partir d'unes partitures musicals d'un llibre d'orgue que van ser trobades, va ser possible recuperar el Ball de la Mort de la Selva del Camp. Aquesta dansa és l'única al territori tarragoní i una de les poques, amb les mateixes característiques, que es balla a Catalunya. El Ball de la Mort s'interpreta a la processó del Sant Enterrament.