Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del raval de Santa Anna a l'altura del carrer de Santa Anna

La vianalització del raval de Santa Anna, definitiva a l'agost

S'han previst les obres i la distribució del trànsit | Comptarà amb una pilona intel·ligent per a residents

Imatge del raval de Santa Anna a l'altura del carrer de Santa Anna
La primera fase de la vianalització cobrirà des del carrer de Santa Anna fins a la plaça del Prim | TarragonaDigital

El projecte de vianalització del raval de Santa Anna de Reus segueix endavant i, l'Ajuntament, ja ha previst els pròxims passos. A curt termini, entre onze del matí i dues de la matinada no es podrà circular més enllà del carrer de Santa Anna. L'any vinent s'executarà el projecte d'obres, que deixarà en aquest punt una pilona amb lector de matrícula.

Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, recorda que «l'anàlisi que vam fer de la primera fase ens ratifica que és un bon projecte; és cert que hem detectat la necessitat d'introduir alguna millora de caràcter tecnològic i ho farem». Manté i deixa clar que «és un bon projecte, és un projecte de futur i és un projecte de model de ciutat».

El govern s'ha reunit amb la Plataforma per la Mobilitat del Nucli Antic, una entitat de nova creació nascuda precisament arran del projecte de vianalització del raval. El consistori atorga representativitat a l'associació, tant pel que fa als negocis com pel que fa als veïns, i és a qui tindran d'interlocutora per consensuar el futur del raval de Santa Anna.

Primer pas provisional a l'agost, les obres l'any vinent

Per tranquil·litzar els detractors del projecte, Berasategui ha repetit que «vianalitzar vol dir prioritzar el pas de vianants, no vol dir limitar absolutament l'accés dels vehicles, vol dir prioritzar un ús respecte de l'altre perquè els dos usos convisquin de manera correcta apostant per una major qualitat de l'hàbitat urbà».

Això, a curt termini, implicarà que la pilona del carrer de Salvador Espriu que actualment prohibeix el pas fins a la plaça del Prim a partir de les onze del matí, s'avançarà fins a l'altura del carrer de Santa Anna. A partir de l'1 d'agost, entre onze del matí i dues de la matinada, venint des de la plaça de Catalunya no es podrà avançar més enllà d'aquest punt.

La sortida que s'obrirà serà el darrer tram del carrer de Santa Anna, que connecta el carrer de la Selva del Camp —davant del col·legi La Presentació— amb el raval. Es canviarà el sentit de circulació de manera que, els vehicles que pugin pel raval, quan no puguin continuar, puguin girar a la dreta fins al carrer de la Selva del Camp.

En paral·lel, ha afirmat la regidora, «ja estem treballant en la redacció del projecte executiu que definirà el futur estètic i funcional del tomb de ravals». En aquest primer tram, «previsiblement contemplarà el creixement de la part central del vial, tot i que no descartem reformular el disseny completament».

Marina Berasategui al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
La previsió és executar les obres el primer trimestre de l'any vinent | TarragonaDigital

Igual que en la limitació de la circulació, el govern té intenció de consensuar el disseny amb la Plataforma. «Estem avaluant si fer un disseny com a l'eix Llovera-Monterols, o similar al de plaça de Catalunya; ho farem de manera participada». Aquest projecte ha d'acabar enllestit aquest estiu.

A l'hora d'executar-lo es farà en dues fases. La primera serà entre la plaça del Prim i el carrer de Santa Anna, en consonància amb el canvi previst per a l'1 d'agost. D'aquesta primera fase es vol tenir llest el projecte executiu per licitar-lo a finals d'aquest 2020 i poder engegar les obres durant el primer trimestre del 2021.

Implicarà canviar la pilona fixa actual per una pilona intel·ligent. L'aparell permetrà el pas dels veïns a través de la lectura de la matrícula dels vehicles, una possibilitat amb la qual també comptaran els propietaris de guals. Pel que fa a la segona fase, la que arribarà fins a la plaça de Catalunya, es consensuarà amb la Plataforma la redistribució de les zones de càrrega i descàrrega actuals.

L'ampliació dels espais per a vianants, pendent de la pandèmia

Quan es va acabar el confinament a causa de la pandèmia de Covid-19, l'Ajuntament de Reus va establir diferents carrers de Reus per a vianants. La prova es va anar adaptant, i l'avinguda de Sant Jordi va acabar quedant-ne fora, però s'hi van mantenir el carrer de l'escultor Rocamora, el raval de Santa Anna i el primer tram del carrer de Sant Llorenç.

Aquesta actuació, exposa Berasategui, demostra que «la utilització de l'espai públic amb criteris de salut és una manera de transformar l'espai públic a futur». L'evolució en aquests carrers concrets anirà en consonància amb l'evolució de la pandèmia de coronavirus, i podria suposar incloure-hi nous espais.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat apunta que cal tenir en compte «les previsions que hi ha de cara a la tardor respecte a la pandèmia i la gestió pública que hem de fer de l'espai». Així doncs, aclareix, «tot i que previsiblement ara a l'agost hi haurà un descans, no descartem que s'hagin de reprendre els mateixos àmbits o àmbits nous».