El Montsià sorprèn per la immensa quantitat d’opcions a l’hora de visitar-lo, ja sigui per descobrir el seu patrimoni natural incalculable a través d’excursions o fent esport; gaudint de les seves platges i gastronomia espectacular o, el seu llegat històric a través de visites als seus jaciments prehistòrics i ibers.
Delta, Ports i costa amb l’agricultura com a estendard
Potser per ser la comarca més meridional del Principat, el Montsià ha escapat de les grans masses turístiques que any rere any viu bona part del país. Aquest fet el torna un indret encara més especial, on durant tot l’any podreu gaudir de la bona oferta d’allotjaments de qualitat, que us permetran gaudir de les meravelles naturals del Delta de l’Ebre i el Massís dels Ports, en la tranquil·litat d’una terra que tot i l’increment del turisme, viu encara lligada a la terra.
Com arribar al Montsià
Porta d’accés al País Valencià, el Montsià té una molt bona comunicació de nord a sud, amb dues vies principals que travessen la comarca paral·lelament a la línia costanera, unint Barcelona i València.
Entrant a l’alçada d’Amposta, l’autopista AP-7 passa per la vall natural entre la Serra del Godall i la Serra del Montsià, travessant els termes de Freginals i Ulldecona abans d’endinsar-se al Baix Maestrat. L’N-340 voreja el Delta de l’Ebre i a tocar de la costa i de la Serra del Montsià, passa per Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar abans d’arribar a Vinaròs.
D’altra banda, aquells que provinguin de la Terra Alta o del Ponent lleidatà, poden viatjar per la C-12, passant Tortosa fins a arribar a Amposta. La resta de poblacions de la comarca estan ben connectades per una bona xarxa de carreteres comarcals i locals interconnectades, que faciliten el desplaçament interior del territori.
A escala ferroviària, el Montsià compta amb les estacions d’Ulldecona - Alcanar - La Sénia i la de L’Aldea - Amposta - Tortosa; si bé no és una connexió gaire fluida ni constant; fent preferible altres tipologies de transport, com l’autobús.
Quan anar al Montsià
El Montsià conserva el seu encant durant tot l’any, ja que el seu principal atractiu són els Parcs Naturals i la seva biodiversitat de fauna i flora, que permeten descobrir diferents paisatges segons l’estació de l’any.
A més a més, el seu patrimoni cultural i històric, així com la seva gastronomia són reclams prou llaminers per no haver d’esperar al bon temps per visitar la comarca i establir-se en qualsevol dels allotjaments rurals que es reparteixen pel territori, sigui entre camps de fruiters, als peus dels Ports o al Delta de l’Ebre.
No obstant això, per gaudir al màxim de les seves platges, itineraris, camins i rutes entre agricultura i natura, sigui a peu o en bicicleta, sempre serà més agradable acompanyar-se de temperatures més primaverals, estiuenques o de principis de tardor.
Allotjar-se al Montsià
Tant si pretenem gaudir de la costa, com dels entorns agrícoles de l’interior de la comarca, el Montsià compta amb una àmplia oferta d’allotjaments, que van des d’hotels i hostals, a apartaments i cases rurals per a tota mena de gustos.
Qualsevol de les opcions escollides serà un bon punt de partida per descobrir l’entorn natural més característic del sud del Principat, sigui el Delta de l’Ebre o el Massís dels Ports; així com el patrimoni històric d’una comarca poblada des de temps immemorials.
En aquest sentit, sempre serà una bona opció comptar amb un vehicle que us permeti arribar a tots els racons i gaudir de totes les experiències, gastronomia i activitats que s’ofereixen.
Gastronomia al Montsià
Els boscos del massís d'Els Ports, les planes interiors de secà, els horts que voregen el riu Ebre o la plana deltaica, ofereixen una gran diversitat de productes: bolets, hortalisses, verdures, fruita dolça, cítrics o el característic arròs del Delta de l'Ebre. Tots plegats formen part d’una gastronomia singular i d’una qualitat excepcional que es pot trobar al llarg de tota la comarca.
L’arròs és sense cap mena de dubte el rei de la majoria de plats, on destaca el rossejat mariner com a plat estrella, però que també és present en les baldanes d’arròs típiques d’aquestes contrades. A l’interior del Montsià la carn ocupa el lloc del peix i el marisc coster; mentre que al Delta les angules, les anques de granota i l’ànec salvatge aporten el seu toc gastronòmic particular.