Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del pas del cometa Iwamoto des de Prades

Espectacular visió del pas del cometa Iwamoto des de Catalunya

Aquests últims dies ha fet la seva màxima aproximació a la Terra i no tornarà a apropar-se al nostre planeta fins l’any 3390. Viatja a 240.000 km/h i és el cometa més ràpid de l’espai

Imatge del pas del cometa Iwamoto des de Prades
Imatge del pas del cometa Iwamoto des de Prades | Aleix Roig

 

Aquests dies hem pogut veure al cel el pas del cometa Iwamoto, que ha fet la seva màxima aproximació a la Terra.  Un espectacle astronòmic que, malgrat que no ha estat visible a simple vista, sí que s’ha pogut gaudir amb binocles però sobretot amb telescopi. El cel serè d’aquests dies a Catalunya ha permès observar amb nitidesa l’astre i les imatges més espectaculars del seu pas per casa nostra les ha pres l’Aleix Roig d’Astro Prades, al Baix Camp, tal i com es veu en el següent vídeo:

El cometa més ràpid de l’espai

Tot i fer el seu màxim apropament a la Terra, el cert és que el cometa ha passat a 45 milions de quilòmetres de distància del nostre planeta en direcció a la constel·lació de Lleó, una separació equivalent a un terç de la que hi ha entre la Terra i el Sol. Després que l’any 2018 fos descobert per l’astrònom japonès Masayuky Iwamoto, que dona nom a l’element, l’astre ha estat qualificat com el més ràpid de l’espai conegut fins ara, ja que viatja a una velocitat de 240.000 km/h.  El cometa també ha estat captat des d'altres zones de l'estat, com ara Albacete: 

No tornarà a la Terra fins l’any 3390

Si no hem aprofitat l’ocasió per gaudir d’aquest espectacle ja ens en podem penedir perquè no ho podrem tornar a fer mai més, ja que, malgrat que sigui el cometa més ràpid de l’espai, no tornarà a ser visible des de la Terra fins l’any 3390, és a dir, d’aquí a més d’un mil·lenni, segons calculen els astrònoms.

Sens dubte, aquesta ha estat una de les cites astronòmiques més importants d’aquest inici de 2019, després de la superlluna i eclipsi lunar de finals de gener i amb la previsió que el dia 19 de febrer tingui lloc la segona superlluna de l’any, considerada com la superlluna de la neu degut a que a molts punts de l’hemisferi nord coincideix amb una època de nevades abundants. Sembla que no serà el cas de Catalunya.