Cotxe dia plujós

El vidre tèrmic del cotxe té una funció secreta: no t'ho hauries imaginat

Aquesta funció del vidre tèrmic ni tan sols te l'havies imaginada

Va ser un dels invents més revolucionaris per als vehicles i que més ha contribuït a millorar-ne la seguretat. Va néixer als anys 70 i, actualment, tots els automòbils continuen utilitzant-lo. Es tracta del vidre tèrmic.

Amb un funcionament molt senzill, el vidre tèrmic funciona a través d'uns filaments longitudinals enganxats al vidre del darrere. Aquests permeten eliminar la condensació o el baf els dies de fred i pluja on la visibilitat és escassa. Tot i que aquesta funció és clara, la sorpresa arriba quan es descobreix que també compta amb una altra funció alternativa i que no tots coneixen. De segur que no te la imaginaves.

Què és el vidre tèrmic del cotxe?

El vidre tèrmic és una resistència en forma de filaments que s'escalfen de forma mínima quan l'electricitat passa per ells. Això es produeix quan es connecta el botó que està al davantal del vehicle.

Com dèiem, la seva funció principal consisteix a eliminar la condensació i el vapor que acaben acumulant-se a la part del darrere del cotxe, que limiten la visibilitat en diverses maniobres. És el cas, per exemple, de fer marxa enrere o quan es busca vigilar els cotxes que circulen per darrere per canviar de carril.

Imatge de la part devantera d'un cotxe circulant per una carretera amb boira
El vidre tèrmic és útil als dies de pluja o de fred. | Getty Images

D'altra banda, fins als anys 90 aquest element va estar reservat als automòbils de luxe. Tot i això, a partir d'aquesta època, la legislació el va convertir en un element obligatori i així ha estat fins als nostres dies. Això va fer que cobrés una gran popularitat.

El vidre té una funció secundària

Així mateix, a finals dels anys 90 alguns fabricants també li van buscar una funció alternativa, que actualment encara perdura en certs models de cotxes: el vidre tèrmic pot actuar com a antena per a la ràdio del vehicle. Això és perquè és metàl·lica, així com per la seva disposició longitudinal, per la qual cosa pot complir aquesta funció perfectament.

Així passa, per exemple, en certs models de BMW. En aquest cas, només fa servir les dues primeres ratlles per complir aquesta funció. No obstant això, si alguna es desconnecta o es trenca, l'antena de ràdio no funcionarà.

Com tenir cura d'aquest element del vehicle?

Perquè no es trenqui, cal tenir una cura extra del vidre tèrmic. Tanmateix, això no és gens complicat. L'únic que cal fer és netejar el vidre del darrere per dins amb precaució. Per fer-ho, cal utilitzar un drap humit i suau. D'aquesta manera, no es trencarà el filament. També cal anar amb compte a l'hora de guardar la càrrega al maleter. Algun altre objecte la podria trencar o fer que es deteriori amb el pas del temps.

Imatge de cotxes circulant
També serveix com a antena en diversos models de cotxe. | Getty Images

La importància que té el vidre tèrmic a l'hivern

El vidre tèrmic, com veus, és un element ara imprescindible i molt útil al vehicle. No és gens estrany no tenir temps per netejar el gel del cotxe i el vidre es pot entelar mentre condueixes. El vidre tèrmic soluciona aquest problema.

En el cas que la temperatura exterior estigui per sobre del punt de congelació, l'interior dels vidres també es pot entelar, ja que apareixen condicions climàtiques humides. En aquest sentit, s'obstruirà la visió, com passa quan hi ha gel o neu als vidres. De nou, el vidre tèrmic servirà per evitar que sigui perillós sortir a la carretera en aquestes condicions. És a dir, és una de les millors maneres d'incrementar la seguretat dins del vehicle.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!