El Toc de Festa anuncia, avui a les dotze del migdia, que són les Festes de Misericòrdia. No sortirà el Seguici Festiu pels carrers del centre de la ciutat, ni hi haurà ballada conjunta al Mercadal ni Ruta del Masclet, però sí que es manté, de nou adaptant-ho a les circumstàncies, l'actuació dels balls del Seguici i el Rosari de Torxes.
Gegants i Bestiari Festiu seguiran lluint a Cal Massó i al CIMIR, i els balls del Seguici prendrà el relleu del seu homòleg petit després que actués aquest dimecres. Serà a les vuit del vespre, a la plaça lateral del Santuari de Misericòrdia, en un acte que ha esgotat les invitacions disponibles.
Li prendrà el relleu, a dos quarts d'onze de la nit, el Rosari de Torxes. L'emblemàtica imatge d'un passeig de Misericòrdia ple de persones baixant cap al Santuari amb una candela quedarà substituïda, enguany, per la mateixa escena a la plaça lateral del temple.
El Rosari de Torxes canvia de model però manté el simbolisme
Mossèn Josep Maria Gavaldà, rector de la parròquia de Sant Francesc, serà l'encarregat de comentar els misteris del rosari. Un acte que, tot i haver-se de modificar, tant els Administradors del Santuari com les Cambreres de la Mare de Déu han volgut mantenir, i hi mantindran la seva participació, també, les membres del Grup Cultural de Misericòrdies.
«La Processó no es podia fer de cap manera, però tenint la plaça al costat, vam pensar que ens permetia fer-ho en versió més reduïda però mantenint-ho», explica Magí Brufau, un dels Administradors. «És molt simbòlic, i vam tenir algun moment de pensar si no es feia», admet, però s'han volgut fer els esforços necessaris per retre aquest homenatge a la patrona de Reus.
Amb les mateixes mesures de seguretat amb les quals s'ha preparat l'acte es podrà venerar la Mare de Déu quan acabi el Rosari de Torxes, després que els Goigs el cloguin. Anna Coia Rué, una de les integrants del Grup de Misericòrdies, explica que s'ho prenen «amb molta il·lusió, perquè si no es fa així, totes les coses se n'anirien en orris».
«Les invitacions s'han esgotat i se'n necessitarien moltes més per fer content a tot el poble de Reus», afirma. Recorda que «el Rosari són milers de persones cada any que baixen des de la Pastoreta fins al Santuari, siguin creients o no, per molta gent és l'acte més simbòlic». I més en una situació, afegeix, en la qual Misericòrdia pren més protagonisme.
Tots els implicats assumeixen que serà difícil mantenir el simbolisme d'un acte com aquest, traslladat a un espai estàtic. Tot i això, comenta Magí Brufau, «les tradicions es fan, no són sempre inamovibles». «La Festa Major de Misericòrdia tampoc és tan antiga, és dels anys 40 i 50 cap aquí, i sobretot des dels anys 90», afegeix.
Tot i això, l'adaptació del programa ha permès mantenir el Santuari de Misericòrdia com a punt neuràlgic de les Festes. «Tots els actes de la Festa Major es concentraven al voltant del Santuari, i això era molt bonic; enguany això no ha pogut ser, i hi ha coses que es fan fora del Santuari per no crear massa aglomeració, com la Mostra del Seguici».