Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Vila-seca paga amb retard als proveïdors per la «tensió» entre l’interventor i l’equip de govern

L’equip de govern assegura que es tracta de «diferències entre funcionaris» | L’oposició considera, de manera unànime, que hi ha un enfrontament «entre l’interventor i l’equip de govern»

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Vila-seca.
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Vila-seca. | Caralp Mariné

 

L’1 de juliol d’enguany va entrar en vigor l’obligatorietat de presentar factura electrònica per part «del subcontractista en relació amb el contractista municipal». La situació ha comportat que Vila-seca, el primer municipi català en assolir el «deute zero», estigui pagant amb retard als proveïdors des de fa un parell de mesos  segons ha pogut saber TarragonaDigital.

Per l’oposició, (PSC, Ciutadans, Decidim Vila-seca, Vila-seca en Comú i PP) l’arrel del problema està en «l’enfrontament de l’equip de govern amb l’interventor municipal». «Una situació una mica desagradable, ja que s’ha entrat en una dinàmica molt tensa», segons Ander Basterretxea, portaveu socialista al consistori de Vila-seca.

L’equip de govern, mitjançant declaracions del seu portaveu i primer tinent d’alcalde, responsable de la cartera d’Hisenda, Xavier Farriol assegura que és «fals l’enfrontament. El que hi ha són discrepàncies tècniques a l’hora de com tramitar els expedients i això ha produït, malauradament, un cert retard en els pagaments».

Aquesta visió, la de  les «diferències tècniques» és corroborada per fonts consultades per TarragonaDigital: «Hi hauria una disputa interna entre funcionaris gestors i el departament d’Intervenció». Tanmateix aquestes fonts posen l’accent en la problemàtica existent entre l’interventor i l’equip de govern.

Aquesta «mala relació es tradueix en qüestions del dia a dia, i tot i ser l’Ajuntament de Vila-seca un dels consistoris de tota la província amb major salut econòmica,  un consistori molt solvent, ha arribat a tenir pendent de pagament 2 milions d’euros en concepte de pagament a proveïdors» indiquen a  TarragonaDigital.

L'equip de govern assegura que són «diferències de criteri entre tècnics municipals»

Des de l’Ajuntament de Vila-seca, consultats per aquest mitjà, s’ha apuntat que «el consistori ha aprovat unes mesures normatives tècniques i organitzatives per tal d’ajudar a clarificar i resoldre aquelles diferències de criteri que puguin sorgir entre els tècnics municipals. Aquestes mesures ja han començat a tenir efectes positius. Esperem que tinguin una bona continuïtat».

En el plenari d’aquest mes de desembre es va aprovar la creació «de la Unitat de Gestió Econòmica i Pressupostària que ha passat a dependre de secretaria perquè l’interventor es pugui dedicar a fiscalitzar. S’ha creat aquesta Unitat per agilitzar la tramitació dels expedients i  evitar el que ha passat aquests darrers dos mesos, en els quals s’ha entorpit molt els pagaments.  El que ha passat a Vila-seca és una problemàtica que s’està produint a molts ajuntaments catalans».

Xavier Farriol, primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda del municipi, ha assegurat que «aquestes discrepàncies entre funcionaris intentarem que s’evitin en un futur i per això hem apostat per solucions que s’estan aplicant a les quatre Diputacions catalanes i que coneix la Sindicatura de Comptes» ha afegit Farriol.

Imatge d'arxiu del Ple de l'Ajuntament de Vila-seca
Imatge d'arxiu del Ple de l'Ajuntament de Vila-seca | TarragonaDigital.com

 

L'oposició municipal crida «a l'entesa entre l'interventor i l'equip de govern municipal»

El més contundent a l’hora de valorar aquesta situació ha sigut el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Joan Anton Ramírez. Ramírez ha assegurat que «és una situació que ve de temps enrere, es tracta de dues maneres d’entendre la gestió de l’Ajuntament. L’equip de govern fa 26 anys que treballa d’una determinada manera i amb el seu estil. Han dedicat temps i esforços a crear un llaç sanitari al voltant del departament d’Intervenció i Intervenció no es vol responsabilitzar de les factures».

El regidor de Vila-seca en Comú, Mario Téllez, ha afirmat que «hi hauria una relació força negativa entre l’equip de govern i l’interventor basada sobretot en la diferència de criteris metodològics. L’interventor entén que no pot realitzar la seva tasca com ell voldria i des de l’equip de govern entenen que no els hi permet mantenir l’eficiència que cerquen».

Basterretxea, el líder dels socialistes de Vila-seca, ha manifestat que «la solució és el diàleg i l’entesa. Volem que parlin, que s’entenguin, no prenem partit ni per un cantó ni per l’altre però  abans l’Ajuntament pagava puntualment als proveïdors i ara no i això s’ha de solucionar».

El regidor republicà de Decidim Vila-seca, Josep Forasté, s'ha sumat a la crida de Basterretxea i ha reclamat que  «es trobi una solució de consens, ja que el que s'ha fet, el que es va aprovar al darrer plenari, no serveix de res».

Per últim, l'únic regidor del Partit Popular al plenari, Jordi Camarasa, ha fet una crida a l'equip de govern a  trobar «una manera d'entendre's amb l'interventor i evitar que el consistori es pugui veure paralitzat. Cal trobar punts d'entesa en benefici de tots els veïns i veïnes de Vila-seca.