Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.

Més polèmica: La consellera Vilallonga veu «massa castellà» a TV3

La consellera de Cultura diu que alguns dies no sap si està veient «una cadena estatal o una de catalana»

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.
La consellera de Cultura del Govern Torra, al centre de la polèmica. | ACN

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'ha queixat de l'ús que TV3 fa de la llengua catalana, no només per la polèmica sèrie 'Drama' —una producció de RTVE en col·laboració amb El Terrat emesa en versió original per TV3— sinó per altres programes informatius.

«Hem de donar valor i fer que l'ús de la llengua catalana sigui cada vegada més alt i TV3 té l'obligació de fer-ho. A vegades veig massa castellà a TV3», ha reblat en una entrevista a la SER. Segons la consellera, «segons quins dies» no sap si està veient «una cadena estatal o una de catalana». La polèmica de la sèrie 'Drama' sorgeix per la combinació de diàlegs en castellà i en català.

Vilallonga, al centre de la polèmica

En una piulada a primera hora del matí, Vilallonga ha afirmat que l'ús social de la llengua catalana «ha de començar per la televisió pública de Catalunya» i creu que necessita «tota l'atenció. Tota». La consellera de Cultura s'afegia així a les crítiques per l'emissió aquest dilluns al vespre per TV3 de la sèrie 'Drama'. Produïda per RTVE en col·laboració amb El Terrat, la sèrie té sis capítols i està protagonitzada per Elisabet Casanovas, Artur Busquets i Júlia Bonjoch, amb un enfocament per a 'millennials' i joves de la generació Z.

La sèrie està creada per Dani Amor, amb guió de Dani Amor, Charlie Pee i Oriol Pérez, i dirigida per Ginesta Guindal. Busca oferir una mirada femenina que «fuig d'estereotips» i mostrar la realitat d'avui dia «amb un to entre la comèdia i el drama» a través de la història de l'Àfrica, una postadolescent que es queda embarassada i no sap qui és el pare.

A través d'un humor irreverent, la sèrie descobreix què va passar i com l'Africa ha de començar a prendre decisions per solucionar el drama que li cau a sobre. A més del trio protagonista, el repartiment de la sèrie compta amb la participació de l'humorista canari Ignatius Farray, Àlex Maruny, Carla Linares, Iñaki Mur, Paula Jornet, Aimar Vega, Eduard Buch o Laura Weissmahr. La música original de la sèrie ha estat composada per Paula Jornet (Pavvla), David Solans i Pau Calero. 'Drama' es podrà veure a TV3 amb una doble entrega setmanal després d'estrenar-se al canal Playz el passat febrer.

Reaccions per Twitter dels creadors

El creador de la sèrie, Dani Amor, s'ha servit de Twitter per ironitzar sobre la polèmica lingüística de 'Drama'. «De guionista a genocida en un dia. M'he sentit la persona més odiada de Catalunya. Ha estat guapíssim. Ara què faig sense que m'insulteu?», s'ha preguntat per Twitter, afegint que «només volien fer riure».

Una de les guionistes, Charlie Pee, també ha fet ús de l'humor defensant que han impulsat el naixement «de l'stand up en català» però que haver fet una sèrie per TVE «amb un 70% de català i un 30% de la castellà» mereix que els cremin «a la foguera».