Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Vila-rodona comença a posar en marxa el projecte de la nova depuradora

Aquest municipi de l’Alt Camp no disposa actualment de cap sistema de depuració d’aigües. Amb la nova estació depuradora es vol recuperar l’entorn del riu Gaià

Vista del municipi de Vila-rodona, a l'Alt Camp. | Gerard Martí

 

El municipi de Vila-rodona comença a fer les primeres passes  per tal de tenir una estació depuradora d’aigües residuals.  Amb aquesta nova construcció es preveu que serveixi sanejar tota la zona del riu Gaià i potenciar aquest entorn natural del poble.

Abans de finalitzar l’any passat, l’Ajuntament de Vila-rodona va signar per fi un  conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) dotat amb 50.000 euros,  després de diversos intents per part del consistori de demanar un sanejament de les aigües residuals del poble.

Un cop fet aquest tràmit, ja s’ha licitat la redacció del projecte de l'anomenat 'tram en alta' i la depuradora (EDAR)  i que comprèn la connexió des de l’últim habitatge del poble fins a l’estació depuradora. Quan es faci la redacció del projecte «negociarem amb l'ACA pere veure que com es licita i adjudica l'obra», ha expressat l'alcalde. 

Aquesta estació depuradora d’aigües residuals  «estarà ubicada en una zona entre Vila-rodona i Vilardida», ha explicat a TarragonaDigital l’alcalde de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé.

Es calcula que cap a l’estiu es licitarà el projecte de l’altre tram de la depuradora, l’anomenat ‘tram en baixa’. En aquest aspecte, es contempla la ubicació de petites estacions de bombeig d’aigua que són necessàries a causa de l’orografia del poble.

Vila-rodona fa temps que demana aquest projecte que, en paraules de l’alcalde, «és tot un repte», ja que actualment no hi ha cap sistema d’aquestes característiques en el municipi. «S’ha anat retardant, amb la crisi i altres factors», i ara sembla que el projecte comença a caminar de manera definitiva.

Una aposta per l'entorn del riu

La nova depuradora suposarà un sanejament de les aigües. «Apostem molt pel riu, pel seu potencial, per això volem que estigui el màxim net possible», afirma Bricollé. En aquest sentit, Vila-rodona disposa del Centre d'Estudis del Gaià, «que ens ajuden molt a fer propostes i a valorar el patrimoni del riu». L'alcalde afegeix que la voluntat de l’Ajuntament és la de «recuperar tot aquest entorn natural i no es pot fer si no hi ha sanejament».