Prop d'una vintena de joves d'entre 14 i 17 anys de diversos punts de Catalunya participen aquests dies en tres camps de treball a Amposta, Ascó i Pinell de Brai, recuperant trinxeres i vestigis de la Batalla de l'Ebre, de la qual aquest diumenge es compleixen 83 anys del seu inici. Els treballs són gestionats pel Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol.
Segons expliquen els organitzadors, els participants es mostren impactats en descobrir que nois de la seva edat hi van morir, un fet que també els desperta l'interès per una guerra civil que els queda lluny i sobre la qual tenen poca formació. L'arqueòleg Arnau Josep Pou ha explicat que durant la feina s'aprofita per explicar com es combatia durant la Batalla de l'Ebre i com era «la vida al front».
En aquest sentit, Pou ha explicat que «saber que fa menys 100 anys hi va haver un conflicte aquí on van morir milers de persones i que alguns que tenien la seva edat, perquè la Lleva del Biberó eren nois de 16 i 17, van morir aquí, els arriba bastant. Molts s'han mostrat molt interessats i fan moltes preguntes».
Evitar que es repeteixi
Des de l'organització asseguren que estan satisfets de contribuir a recuperar la memòria de la Batalla de l'Ebre per recordar i evitar que es repeteixi. «Hi ha moltes coses noves per ells i se'ls hi ha d'ensenyar, però des del primer moment que tenen moltes ganes de treballar i els resultats estan sent molt positius», ha remarcat l'arqueòleg.
Com ha apuntat el monitor Genís Garriga, els joves també fan activitats d'oci i visites guiades per conèixer els espais de la Batalla de l'Ebre i el territori.