Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La supressió dels peatges faria augmentar un 90% el trànsit a la C-32

Un estudi del Consell Comarcal del Garraf conclou que s'hauria d'ampliar l'autopista en alguns trams

L'autopista C-32, als túnels del Garraf.
L'autopista C-32, als túnels del Garraf. | BP Diari

 

La implantació de la vinyeta per part de la Generalitat de Catalunya faria que  el trànsit per l'autopista C-32 a les comarques del Baix Penedès i el Garraf augmentés en un 90%, segons un estudi que ha presentat aquest dijous al vespre el Consell Comarcal del Garraf. L'estudi analitza quines conseqüències tindria la implantació d'aquest model, que suposa que els vehicles paguin un preu concret per circular per tota la xarxa viària catalana.

Segons es detalla, el fet que el cost de totes les autopistes s'homogeneïtzés faria que el trànsit per la C-32 augmentés considerablement, ja que les rutes no estarien condicionades pel diferent preu dels peatges. Actualment, els peatges de la C-32 a Vallcarca i Cubelles són el tercer i el quart més cars de Catalunya. Això fa que molta gent prefereixi fer la ruta entre el Baix Penedès i Barcelona per l'AP-7 o, inclús, per la C-31, amb el col·lapse que això provoca en una via que, al Baix Penedès, passa pel mig dels municipis de Calafell i Cunit, i que al Garraf té el tram perillós de la costa.

Increment fins als 75.000 vehicles diaris

Amb la vinyeta, es calcula que la C-32 captaria gran part del trànsit que ara passa per l'AP-7, l'N-340 i la C-31, arribant als 75.000 vehicles per dia. Actualment, el tram entre Sitges i Castelldefels té uns 30.000 vehicles diaris, mentre que el tram entre Vilanova i el Vendrell en té 17.000 diaris. L'augment seria molt important, i  suposaria que una autopista que en aquests moments està infrautilitzada passés a ser la principal via per accedir a Barcelona des del Penedès. Amb això, seria necessari que es fes una ampliació en alguns trams, com el que va de Sitges a Castelldefels, que actualment només té dos carrils i en necessitaria tres.

L'estudi del Consell Comarcal del Garraf també apunta que, amb la vinyeta, el 83% del trànsit entre el Vendrell i Calafell seria per la C-32, mentre que només el C-31 aniria per la carretera.  El cost del rescat de l'autopista, la concessió de la qual té AUCAT fins al 2039, seria d'entre 637 i 759 milions d'euros. També s'apunta que el cost de la vinyeta pels turismes aniria entre els 40 i els 119 euros anuals, situant-se la mitjana en els 75 euros. 

Què és la vinyeta?

El sistema de la vinyeta és el que vol aplicar la Generalitat de Catalunya a partir del 2021 per gestionar les autopistes catalanes, un cop s'acabi la seva concessió o siguin rescatades. La voluntat és homogeneïtzar el cost de totes les autopistes, equiparant-lo a les vinyetes que funcionen en països com Àustria o Suïssa.  Amb aquest sistema, els usuaris paguen un preu anual, que els permet circular per tota la xarxa viària catalana. Això es visualitza amb un adhesiu que es posa al parabrisa —similar al de la ITV— i que té un preu unitari. L'estudi calcula que el preu podria oscil·lar entre els 40 i els 119 euros anuals pels turismes, depenent de l'ús que facin de les autopistes. Amb aquest sistema desapareixeria la diferència de preu que hi ha a les autopistes catalanes amb el sistema de peatge.