Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar amb pacients Covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus

Tornen a saltar les alarmes: «Un virus més contagiós i resistent»

Dues variants del nou coronavirus podrien haver-se fusionat, formant un virus encara més resistent i infecciós, segons apunta la biòloga Bette Korber

Nova alerta amb relació a la pandèmia del coronavirus i les noves variants del mateix que tornen a preocupar especialment la comunitat científica. L'última notícia que ha arribat sobre la Covid-19 no és gens positiva.

Dues variants del nou coronavirus podrien haver-se fusionat, formant un virus encara més resistent i infecciós, segons apunta la biòloga estatunidenca Bette Korber, publica la revista científica 'NewScientist'. «Tots els coronavirus es recombinen, per la qual cosa és una qüestió de quan serà», avança l'expert Serguei Pond, professor de biologia de la Universitat de Temple, Pennsilvània, els Estats Units.

Ateses les paraules de Bette Korber i Serguei Pond, la mostra registrada entre milers de seqüències valorades als Estats Units, és una cosa òbvia que és «bastant clara» una possible recombinació, a pesar que no hi ha senyals clars d'haver-se generalitzat. «És possible que estiguem arribant al punt en el qual això està succeint a un ritme apreciable», assegura el professor.

El virus híbrid que alerta als científics

En el cas de la soca registrada en el Laboratori Nacional dels Álamos a Nou Mèxic (els EUA), es tracta d'un virus híbrid entre la variant B.1.1.7 del Regne Unit i la B.1.429 de Califòrnia, que amb gran seguretat podria ser la causant del brot de positius a Los Angeles, segons la informació publicada en la prestigiosa revista de recerca 'NewScientist'.

La recombinació genera la connexió de nombroses mutacions per les quals el virus es torna cada vegada més efectiu per a contagiar. Igual que les mutacions regulars, podrien ser més o igual d'alarmants. A més, hi ha diverses característiques de cada variant de les quals ja es tenen coneixement avui dia.

La soca del Regne Unit és més transmissible 

La soca britànica provoca una major càrrega viral en la sang, la qual cosa genera que sigui més transmissible. A més, aquesta transmissibilitat podria arribar a ser d'un 70% més letal que la soca originària, segons asseguren fonts de tipus científic.

D'altra banda, la mutació de Califòrnia, més coneguda com a B.1.429, pot arribar a produir una certa resistència als anticossos. «Aquest tipus d'esdeveniment podria permetre que el virus s'hagi acoblat a un virus més infecciós amb un virus més resistent», apuntava Korber en una reunió d'experts duta a terme per l'Acadèmia de Ciències de Nova York.

Estem parlant que aquesta seria la primera soca del SARS-CoV-2 que sorgiria d'una recombinació entre variants, que té la capacitat d'infectar de manera indistinta a una mateixa persona.

«Ningú hauria de preocupar-se»

La progressió del coronavirus podria colpejar de manera negativa a les vacunes contra la Covid-19, si acaba sent un virus més resistent i mortal del qual coneixem fins ara. En l'actualitat, les vacunes que s'han aprovat tindrien la capacitat d'adaptar-se en pocs mesos a aquestes noves variants. Al seu torn, hi ha algunes que ja estan reforçant-se per a tenir un antídot contra la soca sud-africana, com és el cas de la coneguda farmacèutica AstraZeneca.

«Ningú hauria de preocupar-se perquè pugui haver-hi una única mutació catastròfica que de sobte inutilitzi tota la immunitat i els anticossos», eren les paraules que havia pronunciat Jesse Bloom, biòleg evolutiu del Centre de Recerca del Càncer Fred Hutchinson a The New York Times.

Per contra, altres experts com Alessandro Vespignani, director del Network Science Institute de la Universitat Northeastern (els EUA), admeten que és possible que s'haurà de fer un esforç més gran perquè la propagació del virus estigui sota control i no sigui encara més contagiós.