Visita institucional, aquest matí, a dos centres educatius de la ciutat de Reus, «dos referents del sistema educatiu de la ciutat» segons els ha definit el conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló. El màxim responsable de l'àrea del Govern català ha visitat l'Institut Baix Camp a primera hora i s'ha dirigit, després, a l'Escola Marià Fortuny.
En aquest darrer centre s'ha posat de manifest les innovacions que duen a terme constantment tant pel que fa a la planificació del model educatiu com a la seva execució. Bargalló ha fet incís en «la funció social que un centre ha de tenir al seu barri» i que l'Escola Marià Fortuny duu a terme; però ha valorat, també, «que a la vegada és un centre innovador, modern i que, per tant, és un centre pedagògicament referent»; ha afegit, de fet, que és referent «com poden ser-ho o fins i tot com no arriben a ser-ho centres d'altres barris amb un context socioeconòmic més favorable».
Un exemple de la innovació que es practica a l'Escola Marià Fortuny, ha explicat el conseller, és que «hi ha classes de robòtica o elements com les tauletes de paret, que tenen molt pocs centres a Catalunya». Durant la visita, a més, s'ha pogut constatar com es distribueixen diferents aules en funció del seu ús i no del curs dels alumnes, com la de construcció o la sensorial.
El Col·legi d'Arquitectes i la URV s'impliquen en el projecte educatiu
L'Escola Marià Fortuny participa en el projecte Magnet, impulsat per la Generalitat i la Fundació Jaume Bofill, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus. Es tracta de posar en contacte centres educatius amb institucions d'excel·lència en un camp concret, en aquest cas, l'arquitectura. Arran d'aquesta iniciativa, el Col·legi d'Arquitectes i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV s'implicaran en el projecte educatiu de l'escola.
L'objectiu d'aquest programa és que el projecte educatiu sigui referència al territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa, i s'inspira en les Magnes Schools dels Estats Units, en marxa des dels anys setanta. A la pràctica suposarà desenvolupar-lo durant els pròxims tres anys juntament amb catorze centres educatius de Catalunya, els que van guanyar la convocatòria oberta.
L'Escola Marià Fortuny va guanyar una plaça en aquest projecte per les activitats de tecnologia educativa que duu a terme, com la robòtica o la programació. Aquesta aliança amb el Col·legi d'Arquitectes i l'ETSA de la URV tindrà com a punt de partida «l'Arquiescola» segons detalla el programa, «que té per objectiu apropar l'arquitectura a les aules tot fomentant el creixement d'un pensament crític ciutadà que permeti reflexionar i intervenir responsablement en la construcció i transformació dels espais que habitem».
L'Institut Baix Camp, referent en la formació professional
A primera hora el conseller Josep Bargalló ha visitat l'Institut Baix Camp, que també ha situat com «un referent a tot Catalunya» en l'àmbit de l'educació secundària i la formació professional; «el que és una formació professional innovadora, de recerca, gairebé diria». Tot plegat un mes i mig després que Josep Bargalló, acompanyat del cònsol de França, visitessin un altre institut de la ciutat, el Gabriel Ferraté, per interessar-se per la modalitat de Batxibac.