Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Captura del nou visor de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

Nou visor amb les dades de Catalunya per municipis i àrees sanitàries per ajudar al desconfinament

L'ICGC habilita l'aplicació, que distingeix entre les poblacions amb més de 5.000 habitants (blau) i les de menys (groc)

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha habilitat un nou visor de la població de Catalunya per municipis i per àrees sanitàries. Es tracta d'una eina interactiva que vol ajudar a planificar i gestionar les diverses fases del desconfinament després de la pandèmia de la Covid-19 i segons els criteris que dicti l'autoritat sanitària, segons la direcció general de Comunicació del Govern. Per fer la informació més visual, s'ha distingit entre els municipis de més de 5.000 habitants (en blau) —que són els que han de complir amb diverses franges horàries per ordenar les mesures de desconfinament— i els de menys de 5.000 (en groc), que no tenen franges horàries.

D'aquesta manera també es visualitza la desigual concentració de la població al territori, segons dades del padró continu de l'Institut d'Estadística de Catalunya corresponents a 2019. Així, els 211 municipis de més de 5.000 habitants sumen només el 22,3% del total però aglutinen el 89,9% de la població (6.900.100 habitants). En canvi, els 736 municipis de menys de 5.000 habitants representen el 77,7% del total però aporten el 10,1% de la població (775.205 habitants). El visor també disposa d'un gràfic de barres amb la segmentació de la població per grups d'edat. En vermell es visualitzen els percentatges a tot Catalunya i, quan es clica sobre un municipi en concret, permet comparar-los per veure les diferències.

Igualment, les persones usuàries del visor, que es basa en la tecnologia VectorTiles, poden interactuar-hi. Desplaçant el punter del ratolí sobre el mapa apareixen a la pantalla les dades de cada municipi. A més, amb els botons situats a dalt a la dreta del visor es pot posar el mapa en perspectiva, desancorar-lo del nord, generar imatges de l’àrea que sigui d’interès i obtenir l’enllaç i el codi iframe per inserir-lo en una pàgina web.