Els problemes de hackeig en dispositius mòbils estan en augment. I Vodafone ha emès una sèrie de recomanacions importants perquè els seus clients prenguin mesures ràpides. Sobretot si sospiten que el mòbil ha estat hacker.
L'empresa de telecomunicacions ha llançat aquests advertiments per ajudar a identificar i frenar possibles atacs. Protegint així tant les dades personals com la integritat dels dispositius. Si ets client de Vodafone i mai sospites d'una activitat inusual al teu telèfon, és millor posar-se en el pitjor i actuar ràpid.
Les comprovacions inicials que proposa Vodafone
Vodafone suggereix una sèrie de passos clau per detectar si un mòbil ha estat intervingut per un hacker. En primer lloc, és fonamental revisar l'historial de trucades. Si trobeu registres de trucades que no heu fet, això podria ser un senyal d'hackeig.
També és recomanable revisar els SMS i correus electrònics enviats, A més de les notificacions de noves sol·licituds de contrasenya o canvis en comptes vinculats. En molts casos, els hackers intenten accedir a la informació personal a través de la tècnica de pesca.
Una altra alerta important és observar si han estat enviant missatges estranys als teus contactes a través de xarxes socials o aplicacions de missatgeria. Aquest és un dels mètodes més comuns que utilitzen els hackers per expandir-ne l'abast. En aquests casos, és important avisar els teus contactes perquè no interactuïn amb aquests missatges ni facin clic a enllaços sospitosos.
Revisió d'aplicacions i consum de dades
Vodafone recomana als clients que revisin minuciosament la llista d'aplicacions instal·lades al dispositiu. Alguns hackers instal·len aplicacions sense el coneixement de l'usuari, disfressant-les amb noms genèrics. Aquestes aplicacions solen amagar-se entre les aplicacions del sistema i poden passar desapercebudes si no es revisa la llista de manera detallada.
A més, un altre consell és analitzar les aplicacions que consumeixen més bateria i dades. Les aplicacions malicioses tendeixen a consumir més energia del normal perquè solen estar actives en segon pla. Realitzen accions sense que l'usuari ho sàpiga.
Finalment, Vodafone també recomana als clients comprovar quines aplicacions tenen accés a funcions sensibles del dispositiu. És el cas de la ubicació, la càmera i el micròfon. Aquestes són les portes d'entrada més comunes per als hackers que intenten obtenir informació privada, com ara fotografies, enregistraments de veu o dades d'ubicació.
Vodafone proposa actuar ràpid és clau per minimitzar danys
En cas que es confirmi un hackeig al mòbil, Vodafone insisteix que els clients han d'actuar immediatament. Canviar totes les contrasenyes d'accés a comptes, tancar sessions obertes a altres dispositius i avisar els seus contactes és fonamental.
També és aconsellable fer una anàlisi de virus. I si és possible, restablir el telèfon a la configuració de fàbrica per eliminar qualsevol rastre de programari maliciós.