La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus vol que l’església de la Sang sigui Bé Cultural d’Interès Local. En aquest sentit, l’Ajuntament de Reus va iniciar els tràmits de l’expedient de l’immoble, el passat 5 de desembre, perquè el temple obtingui la catalogació especial més gran pel seu alt valor patrimonial.
[predef]reus-144[/predef]
En aquests moments, l'expedient es troba en període d’informació pública perquè s’hi puguin formular les al·legacions que s’estimin pertinents. Més enllà d’això, qui tindrà el vistiplau definitiu serà el departament de Cultura de la Generalitat.
El temple de la Sang fou edificat el 1577 per la congregació de la Puríssima Sang. L’església fou refeta el 1614 i construïda de nova planta entre el 1703 i el 1736. Posteriorment, va ser cremada durant la guerra civil l’any 1936 i només es va poder salvar la sala noble amb l’arxiu. Un cop finalitzada la guerra es va fer una nova edificació i es va reobrir el culte al dos de març de 1941. Tant l’exterior com l’interior de l’immoble apleguen un alt valor arquitectònic i artístic i la declaració significaria una gran notícia per la seva conservació futura.
Engeguen una campanya per «salvar la campana del temple»
Per una altra banda, la Reial Congregació de la Puríssima Sang ha engegat aquest cap de setmana passat una campanya per restaurar la campana de l’església. «Salvem la campana del temple de la Sang» és el nom de la iniciativa, que busca aconseguir 6.000 euros per tornar a fer sonar una campana que fa 15 anys que es troba fora de servei. La primera campana instal·lada a la plaça data del segle XVII, però el pas de la guerra es va endur les dues campanes que hi havia a l'inventari de l'entitat.
Objectiu, 6.000 euros per «salvar» la campana de la Sang
Fa 15 anys que no sona la campana de l'església de la Sang. És per aquest motiu que la congregació de la Puríssima Sang de Reus vol restaurar-la amb 6.000 euros i, d'aquesta manera, recuperar un element patrimonial que data del segle XVII. A principis de segle, el seu so es va aturar perquè l'estat de conservació del cloquer i del mecanisme de funcionament no en garantien un ús segur. «Recuperar el so de la campana és també recuperar part de la nostra història», diuen des de l'entitat.
El projecte de restauració preveu rehabilitar el cloquer, molt deteriorat, i el jou de volteig, per garantir la durabilitat estructural. També es netejarà la campana, s'instal·larà una electromassa i s'automatitzarà el funcionament. Per aconseguir-ho, però, necessiten ajuda. És per aquest motiu que es poden fer donatius al següent número de compte: ES47 2100 0010 3802 0206 3210. També serà possible fer-ho visitant el temple. D'altra banda, el diumenge 22 de desembre a les vuit de la tarda es realitzarà el XXIV Concert de Nadal.