Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
vaixell-energia-renovable-toyota

Fer la volta al món en un vaixell impulsat únicament per energia renovable

El sol, el vent i l'hidrogen obtingut de l'aigua del mar, són les úniques fonts d'energia del buc francès Energy Observer, que visitarà més de 50 països fins 2022 amb l'objectiu de demostrar que un altre model energètic és possible

vaixell-energia-renovable-toyota
El vaixell Energy Observer, el somni d'un futur sostenible   | Cedida

Energy Observer és el somni d'un futur sostenible  convertit en realitat. Durant una apagada al mar,  el mariner professional Victorien Erussard  va qüestionar la confiança en les fonts d'energia tradicionals per mantenir en funcionament el seu vaixell i va pensar en una forma de navegar de manera completament autosuficient. Diversos anys després, l'Energy Observer ja no és un somni sinó un aparador per a les energiespues renovables.

Vaixell-energia-renovable-toyota
Un aparador per a les energies renovables | Cedida

Però, com es pot fer la volta al món únicament amb energia extreta de la naturalesa? Aquest vaixell de propulsió elèctrica  funciona gràcies a una combinació d'energies renovables, com la solar i l'eòlica, que són les utilitzades en la major part del temps. Quan no hi ha vent o sol, un sistema instal·lat en la mateixa embarcació  produeix hidrogen a partir d'aigua de mar, gràcies al procés conegut com a electròlisi:  separant les molècules d'aigua en oxigen i hidrogen, i emmagatzemant aquestes últimes per ser utilitzades com a font d'energia per a la navegació. I tot, sense generar un impacte negatiu en la naturalesa: sense emetre gasos d'efecte hivernacle ni partícules contaminants. 

L'Energy Observer va salpar el juny de 2017 de Sant-Malo (França) amb la intenció de fer la volta al món,  un trajecte que completarà en 6 anys i en el qual realitzarà parades en més de 50 països.  Durant el seu recorregut, els membres de la tripulació volen demostrar a la població que hi ha solucions per impulsar una transició ecològica i energètica innovadora.

Com a pioner en el desenvolupament i posada en el mercat de tecnologia de pila de combustible d'hidrogen, Toyota s'ha embarcat en el patrocini d'aquest projecte, que culminarà amb l'arribada del vaixell el 2020 a Tòquio, just a temps per a la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics.

Vaixell-energia-renovable-toyota
Fer la volta al món sostenible i innovadora | Cedida

 

L' Energy Observer fa gala de  tecnologies que serviran de base a les xarxes energètiques del futur perquè siguin més eficients i aplicables a gran escala. Aquest viatge constitueix un desafiament, tant des del punt de vista humà, com del tecnològic. Una odissea de sis anys que posarà a prova la tecnologia a bord en circumstàncies extremes. Una iniciativa per navegar els mars amb la primera embarcació autònoma des del punt de vista energètic del planeta.  

TOYOTA i l'hidrògen

Seguint la mateixa filosofia de mobilitat sostenible, Toyota (líder automobilístic en la fabricació de vehicles híbrids), va treure al mercat —el 2014— el  Toyota Mirai, la primera berlina de pila de combustible fabricat en sèrie al món que utilitza l'hidrogen com a font d'energia i només emet vapor d'aigua en circular. A la venda en països europeus com Regne Unit, França, Noruega, Suècia, Bèlgica o Alemanya, el Mirai encara no ha arribat a Espanya per les barreres logístiques actuals. Tot i això, la marca acaba d'anunciar la instal·lació de la primera estació d'hidrogen de l'Estat per recarregar turismes d'aquest tipus, fet que suposa un primer punt d'inflexió positiu per a la seva comercialització.

cotxe-toyota-mirai
Mirai, el cotxe que només emet vapor d'aigua en circular | Cedida

L'aposta de Toyota per l'hidrogen va més enllà de la seva aplicació a la mobilitat d'automòbils. Considerat un vector energètic,  l'hidrogen pot produir-se a partir d'una varietat de matèries primeres, sent la ideal a través de l'electròlisi de l'aigua a partir d'energies renovables, com és l'hidrogen que utilitza l'Energy Observer.

Toyota experimenta —o té en projecte— introduir l'aplicació de la tecnologia de pila de combustible en carretons elevadors (forklifts), mobilitat de transport pesat en furgonetes i camions, transport col·lectiu en autobusos o la mateixa generació energètica en instal·lacions de la companyia.