Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Exposició Connecta't al voluntariat, a Montblanc.

Conversar, acompanyar o passejar: un grup de voluntaris ajuda els col·lectius vulnerables a l'Espluga

‘Voluntaris per l’Espluga’ aglutina una desena de persones disposades a ajudar gent gran, discapacitats o persones amb dependència i fer que el seu dia a dia sigui més fàcil

Els voluntaris fan tasques d'acompanyament a col·lectius vulnerables. | Cedida

Conversar una estona, escoltar, acompanyar a comprar, fer un passeig... en definitiva, fer el dia a dia més fàcil i suportable. Aquesta és la tasca d’un grup de voluntaris de l’Espluga de Francolí que formen part del projecte ‘Voluntaris per l’Espluga’, que té com a objectiu cobrir les  necessitats socials i afectives dels col·lectius més vulnerables com la gent gran, discapacitats o persones amb dependència.

Aquesta iniciativa va néixer de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí fa aproximadament sis anys. Es va començar a posar en marxa juntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Oficina Jove de la Conca, a més de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament espluguí, que assumeix part de les funcions. Tot i això, la titularitat del servei és del Casal de l’Espluga de Francolí.

«En aquell moment es va detectar que hi havia persones grans, discapacitats o gent amb dependència que no tenien familiars que cobrissin les seves necessitats, hi havia un petit buit», explica Estel Bové, tècnica de l’Oficina Jove. A banda d’aquests col·lectius, també es vetlla pel benestar d’altres perfils, com infants, nouvinguts o joves en situació de risc.

Els voluntaris acompanyen persones grans, discapacitats o amb dependència. | Arxiu

«El voluntariat arriba on no ho fa l’administració»

Actualment hi ha una desena de persones que formen part del  programa de voluntariat a l’Espluga, que tenen entre 30 o 50 anys, tot i que es pot ser voluntari a partir dels 16 anys.  Quan es detecta algun cas, se’ls crida per poder acompanyar els usuaris que ho necessiten. Normalment s’assignen voluntaris per a un període de temps concret, però «donem molta llibertat a l’hora de combinar horaris».

«Els acompanyen a comprar, conversen, passegen, fan que no es trobin sols», diu la tècnica. No es tracta només de pal·liar la part social sinó també la part afectiva de les persones que ho necessiten. «El voluntari sempre arriba allà on no ho fa l’administració, perquè no són tasques professionals», afegeix.

Actualment es fan entre 3 i 4 serveis a l’any, donat que l’Espluga no és un municipi exageradament gran i les necessitats fan que les xifres es moguin entre aquests números.

Exposició Connecta't al voluntariat, a Montblanc.
Exposició Connecta't al voluntariat, que es va poder veure fa unes setmanes a Montblanc. | Cedida

I si vull ser voluntari?

Encara que ja hi hagi una borsa de voluntaris per oferir aquest servei, les noves incorporacions sempre són benvingudes. Per a formar part d’aquest projecte es pot demanar informació a través del WhatsApp 606 303 917.

Seguidament, es fa una entrevista als candidats i se’ls pregunta per què volen ser voluntaris i quines tasques voldrien fer segons la seva disponibilitat.

Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà s’està apostant molt pel tema del voluntariat. Fa unes setmanes, a Montblanc es va presentar l’exposició, ‘Connecta’t al voluntariat’, que es pot veure també en altres pobles de la comarca i que vol conscienciar de la importància d’aquesta tasca que, sovint no es veu, però que fa el dia a dia més fàcil a moltes persones que ho necessiten.