Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un munt de bitllets de 500 euros.

Les 8 ajudes del SEPE que augmenten aquest any: requisits per sol·licitar-les

Els aturats beneficiaris d'aquests subsidis reben més diners cada mes

La prestació contributiva per desocupació, és a dir l'atur, és l'ajuda més coneguda del SEPE per a treballadors sense feina. Tanmateix, per cobrar-la has de cotitzar com a mínim un any. I la seva durada dependrà del temps que hagis cotitzat, fins a un màxim de dos anys si acumules 1.260 dies cotitzats.

El SEPE permet cobrar l'atur durant un màxim de dos anys a aquells que «podent i volent treballar» perden la feina de forma temporal o definitiva. Si no has cotitzat el mínim per cobrar una prestació o has esgotat l'atur i segueixes sense feina, pots accedir a un subsidi.

Els subsidis del SEPE consten d'una quantitat fixa que es calcula per l'IPREM, un indicador que es revalora any rere any en funció de l'IPC. Recentment, l'indicador s'actualitzava l'1 de gener del 2023 amb una pujada important. Així, aquestes són les vuit ajudes del SEPE que han pujat aquest any a 480 euros mensuals:

1. Subsidi per cotització insuficient

El SEPE ofereix una ajuda de 480 euros mensuals als treballadors sense feina que no han cotitzat el mínim per cobrar l'atur. Amb tres mesos cotitzats i responsabilitats familiars, poden sol·licitar el subsidi per cotització insuficient. O, d'altra banda, un mínim de 6 mesos sense responsabilitats familiars.

Prestacions
El SEPE ofereix subsidis per a casos molt concrets | GTRES

Els treballadors amb responsabilitats familiars poden percebre aquest ajut durant 3, 4 o 5 mesos en funció dels mesos cotitzats. No obstant això, si han cotitzat sis mesos o més, la durada del subsidi és de 21 mesos. En cas contrari, sense responsabilitats familiars, la durada de l'ajuda és de 6 mesos.

2. Renda Activa d'Inserció

La Renda Activa d'Inserció (RAI) s'ofereix a aturats que sense cobrar altres ajudes tenen dificultats per instruir al mercat laboral. Poden sol·licitar-la aturats de llarga durada i emigrants retornats més grans de 45 anys. Així mateix, víctimes de violència de gènere o amb discapacitat de 33% o més.

Els requisits són tenir menys de 65 anys i no tenir ingressos propis superiors a 810 euros mensuals. Igualment, no haver estat beneficiari de tres programes de la renda d'inserció en ocasions anteriors. Per últim, la durada màxima és d'11 mesos i es pot sol·licitar fins a tres vegades.

3. Subsidi per a majors de 52 anys

Aquesta ajuda està dirigida als més grans de 52 anys que han esgotat la prestació per desocupació i segueixen sense trobar feina. És un subsidi de 480 euros que es cobra fins a l'edat de jubilació. L'avantatge d'aquesta ajuda és que mentre es percep cotitza per a la jubilació.

El requisit fonamental és haver cotitzat almenys 15 anys, dos dels quals en els darrers quinze. A més, amb les noves millores augmenta la base mínima de cotització. El treballador pot triar entre la jubilació anticipada, si compleix els requisits, o continuar cobrant l'ajuda fins a la jubilació.

4. Subsidi per a majors de 45 anys

Les persones més grans de 45 anys que porten aturades des de fa temps poden sol·licitar aquest subsidi. Tanmateix, han d'haver esgotat la prestació per desocupació i no tenir responsabilitats familiars a càrrec seu. Alhora, cal estar inscrit com a demandant de feina i no ingressar més de 810 euros al mes.

Amb les novetats d'aquest 2023, aquest ajut puja la quantia fins als 480 euros al mes. Té una durada de sis mesos sense possibilitat de pròrroga, podent sol·licitar després una ajuda extraordinària. En cas d'esgotar l'atur i tenir responsabilitats familiars, cal sol·licitar el Subsidi d'Ajuda Familiar.

5. Ajuda Familiar

Si s'ha esgotat la prestació contributiva per desocupació i es té càrregues familiars, poden sol·licitar aquest ajut. S'entén per responsabilitats familiars el cònjuge i els fills a càrrec de menors de 26 anys. La durada de la prestació és de 18 mesos a 30 segons l'edat i la prestació esgotada:

  1. Menors de 45 anys que han esgotat una prestació de 4 mesos: 18 mesos.
  2. Menors de 45 anys que han esgotat una prestació de 6 mesos: 24 mesos.
  3. Majors de 45 anys que han esgotat una prestació de 4 mesos: 24 mesos.
  4. Majors de 45 anys que han esgotat una prestació de 6 mesos: 30 mesos.

6. Subsidi per a emigrants retornats

Els ciutadans espanyols que s'han hagut d'anar a l'estranger per feina poden sol·licitar aquest subsidi en tornar. Poden demanar-ho si han treballat fora i en tornar no tenen dret a una prestació contributiva. El requisit bàsic és haver treballat mínim 12 mesos en els darrers sis anys.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Els beneficiaris reben més diners al seu compte | Getty Images

Poden demanar-ho també les persones que no tenen dret a una prestació per cotitzacions acumulades els sis anys anteriors. I els que compleixen el requisit de rendes, és a dir, no més de 810 euros mensuals. En tots aquests casos percebran un ajut de 480 euros al mes.

7. Persones amb pensió d'incapacitat

El SEPE ofereix aquest ajut a les persones que van deixar de complir els requisits per cobrar la pensió per incapacitat de la Seguretat Social. Es tracta d'un ajut de sis mesos, prorrogable fins a 18. La quantia de l'ajuda, amb els canvis introduïts a l'IPREM, puja a 480 euros el 2023.

Un requisit és haver estat declarat capaç per a la feina o en situació d'incapacitat parcial en ser revisat el seu expedient mèdic. Els sol·licitants han d'haver estat beneficiaris d'una pensió per incapacitat permanent. I, a més a més, han de tenir rendes inferiors a 810 euros mensuals.

8. Subsidis per a alliberats de presó

Les persones alliberades de presó amb condemnes superiors a 6 mesos poden sol·licitar un subsidi per desocupació de sis mesos, prorrogable fins a 18. Per a això, han d'estar donats d'alta com a demandants d'ocupació i no haver rebutjat ofertes de feina. La quantia actualitzada és de 480 euros al mes.