Reus ha posat en marxa un programa per fomentar la cultura digital a alguns dels seus barris. Es tracta de zones de la ciutat on no hi ha un centre cívic que faci aquesta funció. L'objectiu és combatre l'escletxa digital actual, que s'ha fet més evident arran de la pandèmia.
La iniciativa la impulsa l'Ajuntament de Reus en coordinació amb les entitats veïnals i el suport econòmic de la fundació de Reale Assegurances. La regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles, ha explicat aquest matí que la idea és que els veïns de Reus «puguin aprendre a fer tràmits en línia amb l'administració o amb qualsevol plataforma digital».
Especialment des de l'esclat de la pandèmia, s'ha evidenciat que l'escletxa digital en aquest sentit era realment problemàtica. «Aquest últim any i mig és un repte que hem d'assolir com a societat i que s'ha accelerat», reflexiona la regidora. És per això que s'han habilitat vuit punts per dur a terme el programa.
Aquests espais s'han ubicat a les seus de les entitats veïnals i compten amb equipament informàtic i un equip de voluntariat. S'ubicaran al Carrilet, a la Pastoreta, al barri Fortuny, al Montserrat, a Sol i Vista i Pelai i al barri Monestirs. També al conjunt del passeig de Prim i el barri de la Sardana i a la zona del barri Niloga i el carrer Ample.
El projecte s'ha engegat amb l'aportació de 35.000 euros per part de la Fundació Reale. Amb aquest pressupost s'han comprat onze equips informàtics amb impressora que s'han sumat als que havia cedit l'Ajuntament. També s'ha contractat una persona per formar els entre dos i tres voluntaris de cada associació de veïns que atendran les persones que s'adrecin de cada espai.
La persona contractada anirà visitant els diferents punts durant un any per resoldre dubtes i acabar d'assessorar els voluntaris. L'aportació de Reale també permetrà costejar la campanya de difusió del programa. Caelles ha destacat el «model de col·laboració publicoprivada» que defensa. De fet, assegura que aquesta manera de plantejar projectes i iniciatives «serà la clau perquè com a societat puguem avançar en aquest nou món que se'ns presenta».
A més d'ensenyar a fer tràmits telemàtics, el programa vol «contribuir a la millora de les capacitats digitals de les persones» i a «l'empoderament de les entitats» veïnals. Pel que fa a la fundació, el director de Reale Assegurances Reus, Pere Pons, presenta la col·laboració com una mostra del «compromís amb Reus» del grup. Un compromís que, ha explicat, va néixer el 1995 quan l'empresa va comprar l'antiga Reddis.