Les 8 religions amb més seguidors del món

T'expliquem quines són i en què consisteix cadascuna d'elles

Principales religiones del mundo: los 10 tipos de religión con más fieles
Descobreix quines religions del món gaudeixen de més popularitat i fidels | HOROSCOPOMAGICO.COM

Les religions permeten considerar els vincles que existeixen entre el món diví i les persones de carn i ossos, són una manera de veure el món i pretenen donar resposta a les principals preguntes existencials que existeixen: d'on provenim, quin és el motiu de la nostra existència, cap a on ens dirigim... D'aquesta manera, podem fer referència a diferents religions com ara el budisme, el cristianisme, l'islam o el judaisme. A continuació, t'explicarem quines són les religions amb més fidels del planeta i te'n desvelarem les principals curiositats.

Les religions més populars del planeta

Tot seguit examinarem les diferents classes de religió del planeta, mirarem les més rellevants i com és el mapa de religions a nivell global, a banda d'explorar quins són els indrets que tenen més creients de cadascuna.

1. El cristianisme

Si sumem les confessions diferents del cristianisme, se situa al capdamunt de les religions amb més fidels del món. Hi ha més de 2.000 milions de persones al món que segueixen la doctrina del cristianisme, una religió nascuda a Palestina que veu a Jesús com el fill de Déu. Els seus fonaments es basen en l'Antic Testament i també en el Nou Testament.

Dins del cristianisme, les confessions més seguides distingeixen entre ortodoxos, protestants i catòlics, i cadascuna d'elles compta també amb diversos corrents diferents.

Si fem un cop d'ull al mapa de les religions del món, veurem que una gran part dels cristians del planeta —uns 800 milions— viuen a Amèrica. El corrent evangèlic, que prové del protestantisme, està molt estès per tota Llatinoamèrica i també pel centre d'Àfrica.

2. L'islam

En segon lloc d'aquesta classificació hi trobem l'islam. Amb més de 1.000 milions de fidels, hi ha diverses fonts que estimen que aglutina al voltant de 1.400 i 1.500 milions de devots. Mahoma va fundar aquesta religió a Aràbia durant el segle VII, i les creences que defensa es fonamenten en l'Alcorà.

Els pilars més importants que defensa són la pregària, el compliment del dejuni durant el Ramadà, el pelegrinatge a La Meca, l'almoina als pobres i la professió de fe. Igualment, a l'islam hi ha dos corrents principals, el xiisme i el sunnisme, a banda de diversos corrents subterranis com ara el sufisme. Si mirem el mapa de les religions del planeta, segurament quedem sorpresos en constatar que, contràriament a la creença generalitzada, la concentració més important de devots d'aquesta religió es troba al continent asiàtic i no pas als països àrabs. De fet, el país musulmà amb més extensió de terreny és Indonèsia.

Principales religiones del mundo: los 10 tipos de religión con más fieles
La concentració més gran de musulmans al món es troba al continent asiàtic | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

3. L'hinduisme

La posició número tres dins de les religions del món és per a l'hinduisme, que té gairebé 1.000 milions de fidels. Es tracta d'una classe de religió que sovint es vincula amb l'Índia, un país en què compta amb gairebé 900 milions de creients. La religió va néixer en aquest país, provinent del vedisme, que es fonamenta en els Vedes, textos brahmànics que es van escriure dos mil·lennis abans del naixement de Crist. Els devots de l'hinduisme practiquen la seva religió als temples, i rendeixen culte als seus déus principals: Xiva, Vixnu i Brahma. La seva societat es classifica en quatre castes diferents, i un dels principals mestres espirituals que tenen és buda.

Dins del mapa religiós a nivell mundial, els territoris amb més creients de l'hinduisme són la Xina, Europa i els Estats Units.

4. La religió tradicional xinesa

Aquesta religió compta amb uns 458 milions de devots a tot el món, i es tracta d'un corrent molt poc conegut a l'hora de demanar quines són les religions amb més seguidors del planeta. La doctrina va néixer a la Xina abans de la dinastia dels Han, l'any 206 abans de Crist, i és un sincretisme que s'inspira en algunes altres creences. A grans trets, la seva pràctica més important és el culte als avantpassats i, contràriament a l'islam o al cristianisme, que són religions monoteistes, en aquest cas els devots miren d'aconseguir la protecció de moltes divinitats. Al món, el mapa de les religions ens assenyala els Estats Units, Europa i la Xina com a zones amb més fidels.

5. El budisme

Amb un total de 400 milions de creients, es tracta de la cinquena religió més important del planeta. El budisme es va originar a l'Índia durant el segle VI abans de Crist, i combina una moral de la vida, filosofia i espiritualitat. El seu nom prové de Buda, un déu que quan era jove va escollir abandonar la vida que havia dut sempre i posar-se a viure com un autèntic ermità. Aquesta religió, de fet, es va escindir en diversos corrents: mahayana, theravada, hinayana i, per últim, el budisme tibetà, que és el que coneixem avui en dia, amb el Dalai Lama com a principal guia. Els Estats Units, Europa i també la Xina sobresurten perquè tenen un gran nombre de creients budistes a nivell mundial.

6. Les religions tribals i ètniques de l'Àfrica

En aquest punt s'hi concentren dogmes diferents que varien en funció dels països i del continent, sobretot a la zona de l'Àfrica subsahariana. Tenen un total de 261 milions de devots, cosa que fa que estiguin entre les religions amb un nombre de creients més extens, en concret a la posició número sis. Dins d'aquesta mena de creences religioses, hi trobem les oracions, les danses sagrades, els sacrificis i també un gran sacerdot que habitualment és el líder de la tribu. En algunes ocasions, les creences s'assemblen a l'animisme, que determina que cada element del planeta té una ànima. En aquest grup s'hi inclouen, entre altres, el Candomblé, la Santeria Cubana o el xamanisme.

Principales religiones del mundo: los 10 tipos de religión con más fieles
Coneixies les religions amb més fidels del planeta? | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

7. Els moviments religiosos nous

En aquest punt hi podríem incloure els moviments religiosos nous, que agrupen a més de 64 milions de devots. Es tracta d'uns moviments que en algunes ocasions s'inspiren en el cristianisme i, en d'altres, en les creences asiàtiques. Es tracta de moviments que de vegades han estat categoritzats com a moviments sectaris amb pràctiques il·legals o perilloses.

Dins d'aquest grup hi trobem les esglésies cristianes que es van crear a partir de l'any 1800, com ara els Mormons o els Testimonis de Jehovà, així com d'altres de l'estil de la Cienciologia. A nivell mundial, el mapa de les noves religions es concentra sobretot a Amèrica, Europa, Àfrica i al Japó.

8. Les altres religions

Per últim, hem de remarcar que el sikhisme, una religió monoteista provinent de l'Índia, és la vuitena religió del planeta en nombre de devots, amb un total de 24 milions de seguidors. A més, el judaisme, nascut al Pròxim Orient, ocupa el novè lloc i és la tercera religió monoteista en importància. Finalment, l'espiritisme és la desena religió en nombre de creients. Amb aproximadament 14 milions de seguidors al planeta, aquesta doctrina professa les creences instaurades per Allan Kardec.

Els principals símbols de les religions més seguides del planeta

El simbolisme religiós implica l'ús d'esdeveniments, obres d'art, arquetips, fenòmens naturals o altres elements com a símbols de cada creença religiosa.

La funció dels símbols religiosos és la de conformar mitologies evocadores que transmeten els ensenyaments religiosos o els valors morals de la societat, que estimulen la solidaritat entre els seguidors i que els acosten a l'objecte d'adoració.

Entre els símbols més destacats, sobresurten:

  • Per al cristianisme: l'alfa i l'omega, el peix o Ichtys i la creu, que representa l'instrument en què Jesús va ser crucificat.
  • Dins de l'islam: la mitja lluna i l'estrella, així com l'estrella de Salomó, també anomenada Rub El Hizb.
  • Per als hinduistes: l'om i la flor de lotus. Des de fa centenars d'anys, a les tradicions del continent asiàtic el lotus és un símbol diví que ajuda a representar el desinterès i la puresa sexual.
  • Al món del budisme: la roda del Dharma i la flor de lotus.
  • Dins de les religions ètniques: dins del conjunt de símbols associats amb les religions tribals del planeta, podem esmentar el pentagrama. S'ha fet servir en diverses religions i cultures del planeta, per part de mags, cristians, antics pagans, antics israelites, wiccans i molts d'altres.
  • Per al judaisme: la menorà i l'estrella de David.

Comentaris

envia el comentari