Presentació del programa de la Festa Major de Montblanc 2019.

Una vuitantena d’actes ompliran la Festa Major de Montblanc del 7 a l'11 de setembre

Novetats: un grup de montblanquins podran veure el Seguici popular des del balcó de l’Ajuntament. El cartell de la Festa Major presenta una geganta que trenca amb els estereotips tradicionals

Aquest dijous al migdia s’ha donat a conèixer la programació de la Festa Major de Montblanc 2019 que se celebrarà a la capital de la Conca de Barberà del 7 a l’11 de setembre. Una vuitantena d’actes per a grans i petits ompliran els carrers del municipi durant aquests dies per gaudir de la celebració.

Aquest any l’àmplia oferta cultural porta com a caps de cartell a Doctor Prats i Zoo (10 setembre), el Pot Petit (9 setembre) o Quim Masferrer (10 setembre). El dia 8, a més es farà una festa Flaix FM amb els DJ’s Sergi Domenec i Jordi Véliz, al recinte de la piscina municipal. 

Cal destacar que la nit del 10 de setembre Montblanc acollirà un Punt Lila per promoure una Festa Major lliure d’agressions sexistes,  racistes i LGTBfòbiques sota el lema ‘Només sí és sí’

Pel que fa als actes infantils, a banda del concert del Pot Petit, també se celebrarà la tercera edició de Cucània, com a acte previ el 6 de setembre i el dia 9 tindrà lloc l’actuació del seguici infantil.

Doctor Prats oferiran un concert a Montblanc. | CEDIDA

Com a novetat, aquest any l’Ajuntament oferirà un servei de trasllat a les persones amb mobilitat reduïda per assistir a l’ofici al Santuari de la Serra, amb reserva prèvia.

Protecció Civil oferirà el pregó

El tret de sortida de la Festa Major serà el dia 7 de setembre amb el pregó que enguany anirà a càrrec de Protecció Civil  «una de les entitats que més activament participa de totes les activitats que es fan al municipi, tenint cura de la seva seguretat», ha dit la regidora de Festes de l’Ajuntament de Montblanc, Judit Pere.

Un grup de montblanquins podrà veure el seguici des de l’Ajuntament

Aquest any, com a novetat, un grup de sis montblanquins i els seus acompanyants podrà veure el seguici popular de la Festa Major des del balcó de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa s’està duent a terme en diversos ajuntaments del territori.

«Volem posar el balcó a disposició de la ciutadania perquè puguin gaudir d’aquest lloc tan privilegiat i no ser nosaltres els que sempre estem al balcó», ha dit la regidora.

Els interessats en aquesta iniciativa s’han d’inscriure a l’Ajuntament a partir del 12 d’agost a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, per telèfon o per correu electrònic a culturaifestes@montblanc.cat. Si hi ha més de sis interessats, s’assignaran els llocs per sorteig.

Una geganta feminista, que trenca estereotips, protagonitza el cartell

El cartell de la Festa Major d’enguany el protagonitza la geganta de Montblanc i és obra del dissenyador montblanquí Isaac Ballesté.

Cartell de la Festa Major de Montblanc 2019.
Cartell de la Festa Major de Montblanc 2019. | Júlia Giribets

En aquest cas s’ha volgut mostrar una geganta alliberada, que no segueix els estereotips ni els cànons de bellesa de dècades enrere i que conserva la geganta original. La que apareix en el cartell «és una geganta que abraça el feminisme i ha alliberat el seu cabell desfent-se el monyo», ha explicat el dissenyador.

«Aquesta geganta  no vol complir amb les tradicions retrògrades, però tampoc perd l’elegància que la caracteritza», ha afegit. La geganta del cartell també porta una mena de sanefa al voltant del cap que pot recordar al d’un sant. «L’hem posat per centrar l’atenció en el cap i, per tant, en el cabell, però també és un símbol que denota la seva fortalesa espiritual, no en l’àmbit religiós, sinó social», ha dit Isaac Ballesté.  La geganta també és la protagonista de la samarreta d'enguany. 

El pressupost per a aquesta Festa Major  ronda els 80.000 euros, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat.