En els darrers mesos, un nou tipus d'estafa està circulant a les plataformes de compravenda d'articles de segona mà. Els ciberdelinqüents han trobat una manera sofisticada d'enganyar compradors desprevinguts que busquen adquirir productes a preus atractius.
L'esquema es basa a publicar anuncis falsos de productes de segona mà, atraient els compradors amb preus competitius i descripcions convincents. I una vegada que es realitza la transferència, el producte mai no arriba.
Com funciona aquesta estafa?
El procés comença quan un venedor aparentment legítim publica un article a plataformes populars de compravenda. L'oferta sembla real: el producte està ben descrit, les fotos semblen autèntiques i el preu és molt atractiu, cosa que capta ràpidament l'atenció de possibles compradors.
Quan algú mostra interès, l'estafador insisteix a rebre el pagament per avançat mitjançant transferència bancària o un altre mètode irreversible.
Quan el comprador realitza el pagament, el venedor desapareix. No només el producte mai no arriba, sinó que el comprador perd els diners, ja que aquests pagaments són pràcticament impossibles de recuperar. Els delinqüents eliminen els seus perfils a la plataforma, i crear-ne un de nou és fàcil, cosa que els permet repetir l'estafa amb altres víctimes.
Un blanc comú
El mercat de segona mà s'ha tornat un terreny fèrtil per als estafadors, que aprofiten la confiança dels usuaris en aquestes plataformes. Llocs coneguts com Wallapop, Milanuncis i altres plataformes populars de compravenda són objectius freqüents.
El volum de transaccions i la comunicació entre compradors i venedors és ràpida i directa, cosa que dificulta detectar les estafes a temps.
Les víctimes solen ser atretes per preus que semblen una oportunitat única. Això els porta a actuar ràpidament abans que un altre comprador ho faci. Aquest sentit d'urgència és aprofitat pels delinqüents per pressionar la víctima a fer la transferència de manera immediata. Abans que pugui analitzar en profunditat la legitimitat de la transacció.
Conseqüències de l'estafa
L'estafa afecta econòmicament els compradors i genera una gran frustració i desconfiança en l'ús de plataformes de segona mà. A més, les opcions per recuperar els diners són limitades. Ja que les transferències bancàries solen ser irreversibles i, en molts casos, les plataformes no es fan responsables de les transaccions realitzades fora dels sistemes de pagament.
Les autoritats, com la Guàrdia Civil, han alertat sobre aquest tipus de frau. Recomanant als usuaris ser cautelosos a l'hora de fer pagaments avançats a venedors desconeguts i optar per mètodes de pagament segurs que ofereixin protecció al comprador.