Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Camp de Tarragona: una xarxa de mobilitat «dispersa, deficient i sense cohesionar»

L'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) veu amb bons ulls l'arribada del futur tren-tram de la Costa Daurada

Un taxi de Tarragona espera clients davant l'estació de l'AVE del Camp de Tarragona. | Taxis CNT

 

«El Camp de Tarragona és la segona àrea metropolitana del país per població, però no està a l'altura ni en infraestructures, ni en visió cohesionada de territori». És la veu crítica de Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). «La planificació de la xarxa de mobilitat del territori és absolutament deficient  i deixa Tarragona a la cua del que hauria de ser», exposa.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

A ulls de Riol, «el que ens manca és una xarxa de transport públic connectada i competitiva» que ofereixi una alternativa sòlida al vehicle privat. «Vertebrar una xarxa que ens uneixi a tots d'una manera acceptable, en lloc de sumar peces inconnexes», lamenta. Fa referència a la xarxa de trens de Rodalies, a la d'autobusos urbans i interurbans, a l'estació de l'AVE de La Secuita o als problemes de connectivitat de l'Aeroport de Reus.

Riol assenyala «els anys i anys de lideratges polítics sense cap idea de geografia urbana» com a responsables d'una xarxa de mobilitat «deficitària»

L'òrgan responsable de cosir i vertebrar aquesta xarxa de mobilitat és l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona, a qui TarragonaDigital.com ha convidat a participar en aquest reportatge tot i no haver estat possible. L'ATM aglutina les diverses institucions —Generalitat, Consells Comarcals i els principals Ajuntaments— com a paraigua comú per articular aquest sistema de transport públic del territori.

«L'objectiu de l'ATM és molt bo, és aquest òrgan plural qui hauria de marcar els criteris, però  el problema és l'absoluta dependència política de totes les decisions», etziba Riol. «I són aquests anys i anys de lideratges polítics sense cap idea de geografia urbana qui tenen la responsabilitat d'aquesta xarxa deficitària», diagnostica.

Els autobusos i trens del Camp de Tarragona: els pilars de la xarxa pública de transports del territori

tgn
Les lletres de l'estació d'autobusos de TGN, actualment malmeses | Toni Cabanillas

 

Riol avança que els dos pilars de la mobilitat de l'àrea metropolitana de Tarragona han de ser els autobusos i els trens, i a tots dos els detecta mancances greus. «L'actual xarxa d'autobusos és una font de problemes que no soluciona el repte de connectar en poc temps el territori»,  alerta. Denuncia freqüències baixes «sovint insuficients» i manca de punts de connexió amb els trens tarragonins.

En el cas ferroviari, és encara més dur. Més enllà dels recurrents retards a les línies de Rodalies que travessen el sud de Catalunya, Ricard Riol  lamenta la manca de connectivitat entre aquest tipus de trens i l'alta velocitat  que es desvia a l'estació de l'AVE de La Secuita. «La manca d'una xarxa que permeti combinar el tren i l'autobús ens empeny a l'ús dels cotxes i els vehicles privats», conclou.

Un dels trens en direcció sud aturats a l'estació de Tarragona. | TarragonaDigital.com

La inconnexió és un símptoma que «el transport públic mai ha estat al centre de la planificació del nostre territori», considera. Altres associacions com la Plataforma en Defensa del Ferrocarril s'alineen amb la tesi.  «No té cap mena de sentit: tenim una planificació precària que ens impedeix créixer perquè no ens podem connectar en condicions», s'exclama.

Riol creu que «si tinguéssim una estructura sòlida i anéssim tots a una», la mobilitat pública gaudiria de millor salut al Camp de Tarragona. «No és acceptable que per connectar el centre de Tarragona amb el de Barcelona en tren calguin 70 minuts, pels 35 de Girona i els 55 de Lleida», assevera. «Als anys noranta trigàvem mitja hora menys en cada trajecte des de Tarragona, anem endarrere!», protesta.

«Als anys '90 trigàvem menys en connectar Tarragona i Barcelona, anem endarrere!»

«Aquest greuge comparatiu té conseqüències clares: si vols establir-te a la nostra ciutat, la connectivitat que tenim és una resta, un hàndicap», alerta. Són diverses les veus que segueixen el fil de Riol i tampoc creuen que la xarxa de trens deixi Tarragona en condicions de competir amb altres punts de la geografia catalana. «Uns trens lents, uns autobusos escassos i un AVE llunyà et forcen a moure't amb el vehicle privat», resol.

tren
La xarxa ferroviària de Tarragona es troba al centre de la polèmica, de nou | CatalunyaDiari.cat

A Riol li preocupa que la xarxa ferroviària a la Costa Daurada pugui empitjorar. «Hi ha un problema ocult que deixarà sense tren el centre de Salou i el de Cambrils», alerta, a causa del desmantellament de la via de costa quan entri en marxa el Corredor Mediterrani. «Pot ser mortal, en dos nuclis de població importants», afegeix. Veu amb bons ulls, tot i que amb escepticisme, la proposta del tren-tram que connecti Tarragona i Cambrils a uns anys vista.

«Seria una bona notícia, però no ens ho creurem fins que no veiem el finançament a punt per realitzar-lo», assevera. «Jo proposo que el servei de tren es mantingui durant els sis o set anys que pot trigar el tramvia a entrar en marxa», aclareix, per tal de no deixar aquesta zona òrfena de transport públic en aquest impàs temporal. «Tant de bo aquest tren-tram anunciat serveixi per obligar a l'alcalde a anar a l'una en les reivindicacions corals», demana.

tramvia
El mapa del futur tren-tram que connectarà Tarragona i la Costa Daurada | Ferrocarrils de la Generalitat

«Uns trens lents i uns autobusos escassos et forcen a moure't amb el vehicle privat», lamenta Ricard Riol

En síntesi, Riol troba que la xarxa és «un despropòsit fet a trossos» que, lluny d'ajudar a vertebrar una estructura sòlida, cedeix el lideratge en transport als vehicles privats. Unes connexions inconnexes. «El resultat de tot aquest territori desestructurat és, en suma, l'estació de l'AVE a la Secuita», opina. Només es pot arribar en autobús o en cotxe, i no són desplaçaments ràpids. «Sabem construir, però no crec que sapiguem gestionar», resol.

El representant de la Plataforma pel Transport Públic també  troba necessari millorar la xarxa d'autobusos urbans de la capital  per tal que sigui possible connectar els barris i el centre en un marge de temps molt menor. Decisions recents com la d'articular noves parades d'autobús als diversos campus de la URV i evitar als estudiants els molestos transbords són les mesures més recents que esperen millorar aquestes mancances a partir del setembre.

Tarragona: una estació de l'AVE inconnexa i els taxis més cars de tot Espanya

Estació AVE Camp de Tarragona.
Una imatge d'arxiu de l'estació de l'AVE Camp de Tarragona. | TarragonaDigital.com
 

A una estació de l'AVE inconnexa i allunyada del centre de Tarragona —el mateix model que l'Aeroport de Reus, al terme municipal de Constantí—, cal sumar-li una variant més.  Tarragona té —una vegada més— els taxis més cars de tot Espanya, segons publica anualment la Federació de Consumidors FACUA, i els polèmics vehicles VTC no han irromput encara amb força a la demarcació.

«Sense una xarxa de transport públic a l'altura, l'àrea metropolitana de Tarragona està condemnada a estancar-se»,  exposa Ricard Riol. «Som la història d'un territori pensat per al vehicle privat, on s'han gastat quantitats enormes de diners públics en infraestructures sense revertir en millores per als usuaris únicament per una manca de visió estratègica escandalosa», critica. «Necessitem cosir un mapa que tenim ple de retalls», tanca.

També et pot interessar