Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un paisatge de la Conca de Barberà

Neix XATSCONCA, la xarxa de turisme sostenible de la Conca de Barberà

Es vol consolidar la comarca com a destinació turística de qualitat

Imatge d'un paisatge de la Conca de Barberà
XATSCONCA, l'aposta turística de la Conca de Barberà | Cedida
 

La Conca de Barberà fa un pas endavant per potenciar el turisme  de la comarca i passa de ser una marca de promoció a un element de coordinació de l'oferta turística del territori, treball conjunt i servei d'acompanyament del sector turístic públic i privat. En aquest sentit, amb l'impuls del servei de turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Turisme Conca, s'ha creat la Xarxa de Turisme Sostenible, XATSCONCA.

Competitivitat i transmissió dels valors de la Conca

La nova xarxa de turisme de la Conca ha estat presentada aquest dimecres, on han participat diverses persones vinculades amb la seva gestió. La consellera comarcal de turisme, Sílvia Iturria, ha explicat la creació de la xarxa, tot i estar vivint un moment complicat, a causa la crisi sanitària.

«Vam detectar que calia un acompanyament al sector turístic i sobretot donar veu als professionals. Per aquest motiu, el Ple del Consell Comarcal va aprovar durant els inicis de la pandèmia, un Pla d’Impuls per la recuperació del sector turístic de la Comarca, que es va definir entorn d'una premissa inicial, centrada en el turisme de proximitat és el mercat que es recuperarà amb més facilitat; i dues línies de treball bàsiques: la millora de la competitivitat com a destinació turística i la transmissió dels valors  diferenciadors de la Conca», argumenta la consellera.

Un dels punts que s'ha volgut fer èmfasi durant la presentació ha estat el d'enfortir aliances, ja que, segons la directora del Museu de la vida Rural, Gemma Carbó «és fonamental i necessari per afrontar la situació actual».

Importància del treball en xarxa

Una de les parts més importants en aquesta nova aposta turística de la Conca de Barberà és el significat del treball en xarxa, ja que és important per la comarca en conjunt i per al sector turístic en particular. Carme Ferrer, de l'Associació de Micropobles de Catalunya i consellera comarcal, ha insistit que «una de les estratègies ha estat crear xarxa, compartint problemàtiques que individualment es feien difícils per a trobar solucions i junts podíem compartir-les i afrontar-les millor». En el mateix sentit, Gonzalo Gil, membre de la taula d'Ecoturisme de Catalunya, ha exemplificat la situació explicant que «una abella sola no té futur, no sobreviu i per garantir la seva supervivència actuen en societat».

Nou canvi de model en la gestió turística

La intervenció de Mireia Bonet, cap del servei de turisme del Consell Comarcal, ha servit per centrar-se en el contingut concret de la Xarxa. En aquest sentit, ha explicat què és la xarxa, qui en forma part i el seu funcionament. L'aposta turística de la Conca de Barberà se centra en un «canvi de model en la gestió turística», essent clau «el treball en xarxa i col·laboratiu», el qual té el pes més important. «Treballar i aprendre en col·lectiu ens farà més forts i ens farà aprendre més de pressa i millor», explicava Bonet.

També ha insistit que «un dels objectius  principals de la Xarxa és el de coordinar l’oferta turística a nivell comarcal, per a potenciar la complementarietat i l’especialització; tot això a partir del desenvolupament d’accions transversals implicant el sector públic i privat, de manera concreta per poder fer front a problemàtiques i objectius comuns. Es tracta d’una xarxa de persones, no d’institucions, que treballen de forma conjunta i col·laborativa per aconseguir un objectiu comú».

Tres grups de treball

A la XATSCONCA  hi haurà tres grups de treball on hi haurà la figura del colíder amb l'objectiu que dinamitzin els grups de treball i fomentin la implicació de la resta de membres del grup. En cada grup, hi haurà un membre del sector privat i un tècnic de turisme del Consell Comarcal.

En el grup 1 s'ha posat en relleu la creació d'una finestreta única per donar suport a les empreses de la comarca a través de quatre canals: web, apartat de FAQs, telèfon d'orientació i correu electrònic per atendre els dubtes. El grup 2 està enfocat més en temes de millora d'experiències i comunicació, basada en l'autoestima i creure's que hi ha un territori ple de tresors, variats i molts d'ells desconeguts. Finalment, el grup 3 s'ha centrat en la Ruta del Trepat, com a ruta singular a la comarca, un dels tresors de la comarca que la fa singular.

  

El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, ha tancat l'acte insistint que «la situació actual ens ha fet descobrir molts racons que per la seva proximitat  i quotidianitat ens passaven desapercebudes i no les valoràvem prou. Tota aquesta riquesa  patrimonial, cultural, paisatgística i gastronòmica del nostre territori  posada en valor pot ser un esperó que ens permeti donar oxigen aquest sector que és tan important i que serveixi per donar a conèixer les nostres contrades i singularitats, justament aquí és on rau aquesta xarxa que avui hem presentat».