Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sandoica en acció durant un partit

El futbolista tarragoní Xavi Sandoica fuig dels Estats Units després de l’arribada del coronavirus

El futbolista de 20 anys ha abandonat els Estats Units per tornar a casa i seguir els estudis de forma telemàtica. El tancament de la seva universitat pel coronavirus i les despeses econòmiques si s’hagués contagiat, factors claus

Sandoica en acció durant un partit
Xavi juga amb l'equip de soccer de la Tusculum University | Cedida

Els Estats Units està començant a aplicar mesures de prevenció contundents davant l’avanç del coronavirus sobre el seu extens territori. El país nord-americà, considerat per l'Organització Mundial de la Salut com un dels més que possibles pròxims focus del Covid-19 per la mida i el gran nombre de població que disposa, superava en les darreres hores els 55.000 infectats, comptabilitzant uns 802 morts i uns 378 recuperats. Per aquest motiu, els estatunidencs ja veuen com el govern de Donald Trump comença a aplicar mesures restrictives per evitar encara més la propagació del virus.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Xavi Sandoica, futbolista tarragoní de 20 anys format al Nàstic i estudiant de la carrera Sports Science (quelcom semblant a l’INEF a casa nostra) a la Tusculum University de Greeneville, Tennessee, ha tornat ràpidament a casa nostra després de veure el desenvolupament de les darreres jornades. Sandoica tenia previst tornar a principis d’abril però la propagació del coronavirus ha provocat que els seus pares li avancessin el retorn: «Els meus pares es van posar en el pitjor dels casos i van fer bé, el meu vol entre Miami i Barcelona va ser el darrer fins a un nou avís; fins i tot vaig passar la nit abans a l’aeroport de Knoxville per ser previsor i no tenir cap problema», explica en una conversa amb TarragonaDigital.

La festivitat «Spring Break», un dels factors de la propagació

L’expansió del coronavirus als Estats Units està motivat per diferents factors. Un dels que no ha ajudat a impedir-ho ha estat la celebració de l’«Spring Break», unes vacances universitàries d’una setmana de durada que se celebra habitualment durant el mes de març per festejar l’arribada de la primavera. Les imatges amb centenars de joves a les platges de Los Ángeles que han donat la volta al món corresponen a aquesta festivitat, sense tenir en compte tots els estudiants que han decidit viatjar a Europa o països limítrofs amb els Estats Units.

Xavi Sandoica observant un partit
Xavi Sandoica seguirà amb els estudis confinat a casa | Cedida

Sandoica, com milers d’estudiants, va celebrar aquesta data i ho va fer a Los Ángeles però, afortunadament, va ser el 8 de març quan els casos de coronavirus als Estats Units eren molt aïllats: «Los Ángeles és ara una de les zones més afectades i una de les primeres que ha tancat, imagina’t que m’enxampa allà dins; quan hi vaig anar jo era quan sortien els primers casos a Espanya». Sandoica, abans de tornar a casa, ja va veure com a la seva universitat extremaven les precaucions: «Al restaurant i al bar del campus de la universitat ja s’evitava el contacte entre els treballadors i els estudiants i van distribuir molts dispensadors de gel hidroalcohòlic».

I ha estat després d’arribar a Tarragona, quan gran part dels estudiants que han celebrat l’Spring Break han tornat als seus llocs de residència habitual, quan ha vist com algunes universitats han tancat: «Els estudiants d’aquí que van anar a Itàlia  o a Espanya, ara no poden tornar; i d’altres han tornat a la seva universitat i ara han donat positiu en coronavirus». Sandoica posa com a exemple el seu grup d’amics: «Tinc un amic argentí que s’ha quedat allà i no pot tornar a casa, està vivint amb un amic perquè el campus de la universitat va veure com patia un cas de coronavirus i ho va tancar tot».

Sense sanitat pública

L’avanç del virus ha estat el factor principal del retorn de Sandoica, sense obviar quelcom que a Espanya no es pateix: la sanitat. Allò que és públic i gratuït aquí, és de pagament als Estats Units. I fer front a una despesa pel tractament del Covid-19 és quelcom que no tothom es pot permetre: «Si hagués passat alguna cosa allà, estic fotut; fer la prova del coronavirus costa uns 3.000 euros  i fer el seguiment i tractament posterior puja fins als 6.000; si et passa quelcom allà, estàs fotut». Tot i que el tarragoní té una assegurança que entra dins de la beca de LaLiga que li va permetre estudiar als Estats Units, aquesta només cobreix lesions per la pràctica esportiva: «Si em passa quelcom dins de la universitat relacionat en l’àmbit de la meva beca, estic cobert però si és una qüestió de salut externa, no m’ho cobria».

Óscar Sanz (centre) fent-se una fotografia amb Xavi Sandoica (dreta) i Érik Barroso (esquerre)
Xavi Sandoica (dreta) després d'un partit del passat estiu amb la Pobla de Mafumet abans de deixar Tarragona | Joan Alfons López

Sandoica es troba ja a Tarragona després de tornar el passat dissabte però segueix actiu telemàticament gràcies a les classes online i les videoconferències: «El curs s’acabarà». Actualment viu les classes durant la tarda, a milers de quilòmetres d’on haurien de ser, però sense perdre el ritme educatiu. En un principi, el curs universitari finalitzarà el pròxim 9 de maig, independentment de si Sandoica es troba a Greeneville  o a Tarragona. Aquí, confinat a casa i amb els seus, ho podrà fer amb més seguretat.