Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Damià Amorós, al fons a l'esquerra, durant la xerrada a l'Ermita de la Mare de Déu dels Torrents.

La xerrada a l'Ermita dels Torrents continua amb els actes previs a les Quinquennals

Mentrestant, molts veïns ja decoren els carrers de la vila per les Quinquennals, que han estat incloses per la Generalitat entre les més destacades de Catalunya

Damià Amorós, al fons a l'esquerra, durant la xerrada a l'Ermita de la Mare de Déu dels Torrents.
Damià Amorós, al fons a l'esquerra, durant la xerrada a l'Ermita de la Mare de Déu dels Torrents. | Cedida

 

La xerrada  d'aquest passat diumenge 7 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, a l'ermita de la Mare de Déu dels Torrents, sobre la imatge de la Mare de Déu i la història de l'ermita, ha donat pas a una sèrie d'actes preparats per aquest estiu.  Està previst que aquestes cites, prèvies a les Festes Quinquennals,  s'allarguin fins al setembre, dies abans dels dies centrals de la celebració.

Una xerrada per conèixer el patrimoni del poble

La imatge de  la Mare de Déu dels Torrents, trobada l'any 1484 en un canyar, i la història de l'ermita, van ser els dos grans eixos en què es va centrar la xerrada que va oferir aquest diumenge Damià Amorós, historiador d'art i expert en el patrimoni històric i cultural de la Conca de Barberà, que va contribuir al coneixement del patrimoni i la cultura vimbodinenca per part dels veïns.

Durant la intervenció, Amorós va subratllar els aspectes diferencials d'un element mostra d'identitat del municipi com és l'Ermita, un element singular del patrimoni vimbodinenc construït en estil gòtic el 1484 per ordre l'abat de Poblet,  Juan Payo Coello, a causa de la troballa de la imatge de la Mare de Déu. Posteriorment, el 1714 fou reformada en estil barroc,  i durant la Guerra Civil fou malmesa.

L'Ermita de la Mare de Déu dels Torrents va ser construïda en estil gòtic l'any 1484.
L'Ermita de la Mare de Déu dels Torrents va ser construïda en estil gòtic l'any 1484. | Cedida

 

Camí de les Quinquennals

La xerrada de Damià Amorós és un dels actes previs a les Festes Quinquennals, que se celebraran durant els dies 7, 8 i 9 de setembre. Fins al moment, el calendari està replet de jornades festives i activitats culturals, com la festa de la gent Gran, que se celebrarà aquest pròxim diumenge 14 de juliol, o la conferència del Mn. Joan Roig, el 18 de juliol.

Més endavant, entre els dies 20 i 28 de juliol, es projectarà diàriament la pel·lícula de les festes,  i el 2 d'agost, també se'n presentarà una exposició fotogràfica. Finalment, una setmana abans de les festes, el 31 d'agost, es podrà veure l'espectacle extraordinari que anuncia l'inici de les festes.

La Generalitat ha inclòs la festa entre les més destacades de Catalunya

A l'espera que arribi el mes de setembre, i amb ell les Festes Quinquennals, ja són molts els veïns que preparen la decoració dels carrers i places de la vila, un dels elements característics de la festa. I aquest any, amb l'al·licient que el procés de reconeixement iniciat per l'Ajuntament i la Parròquia amb altres entitats vinculades ha donat els seus fruits, ja que les Quinquennals,  bé cultural d'interès local, han estat incloses per la Generalitat al catàleg de les festes més destacades de Catalunya.

I és que ens hem de remuntar a l'any 1944 per trobar la primera celebració de les festes, que precisament en aquesta edició compleix 75 anys.  Des d'aleshores, ininterrompudament cada cinc anys, Vimbodí s'ha vestit de goig amb catifes de flors, elements vegetals, fanals i més ornaments que acompanyen la solemnitat dels actes, tots ells de caràcter litúrgic, com processons, aplecs festius, ofrenes florals i la tradicional recepció municipal a les vimbodinenques anomenades Torrents.